Savović: Majke iz Rožaja da se vrate svojim porodicama

Desetak majki iz Rožaja, koje od utorka borave na trotoaru ispred Vlade, tvrde da neće odustati od protesta dok im se neko ne obrati zvanično
102 pregleda 2 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Zoran Đurić
Zavod za zapošljavanje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.09.2016. 17:34h

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) i Ministarstvo rada i socijalnog staranja proširiće listu dokaza na osnovu kojih majke sa troje ili više djece mogu ostvariti doživotnu novčanu naknadu.

Žene mogu dokazati da su bile na evidenciji Zavoda za zapošljavanje dostavljanjem potvrde o korišćenju porodiljskog odsustva, prava na materijalno obezbjeđenje i zdravstvenog osiguranja.

Majke će nadležnoj instituciji u njihovom gradu moći uz zahtjev za naknadu moći da podnesu zdravstvenu knjižicu sa pečatom ZZZCG ili ček iz banke, kako bi dokazale da su bile na porodiljskom odsustvu.

“Zdravstvene knjižice sa pečatima ZZCG i ja ću izdati nalog Centirma za socijalni rad da priznaju čekove Centralne banke kada nađu da je podnesen zahtjev u djelovodniku i gdje se nesporno može utvrditi da su bile na porodiljskom odsustvu što je vezalo pravo da su se nalazile na evidenciji ZZCG”, kazao je na današnjem presu ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić.

Pomenute institucije su tu odluku donijele nakon izvještaja Komisije koja je bila zadužena da prati sprovođenje postupaka za priznavanje prava na naknadu i da očekuju samo konkretna rješenja.

Desetak majki iz Rožaja, koje od utorka borave na trotoaru ispred Vlade, tvrde da neće odustati od protesta dok im se neko ne obrati zvanično.

Njihova predstavnica Rafeta Murić smatra da im novouvršteni dokazi ništa ne znače, jer su oni zahtijevali da se u dokaze uvrste i zdravstveni kartoni iz njihovih bolnica.

“Ne odustajemo od štrajka dok ne dobijemo pozitivna rješenja, a tek nakon što nam neko iz Zavoda ili ministarstva zvanično kaže šta su učinili, imaćemo zvaničan stav oko toga”, kazala je Murić.

Direktor ZZZCG Željko Savović pozvao je majke iz Rožaja da se vrate svojim porodicama i poručio da nikakav pritisak sa strane neće biti uslov da se prizna nešto što nije po zakonu.

Marić je ranije kazao da je 20.757 zahtjeva majki riješeno pozitivno i da je bilo oko 1.057 žalbi, od kojih je do sada razmatrano 950.

Pojasnio je da je 500 predmeta vraćeno na ponovno odlučivanje, od kojih 200 u Rožajama.

Bonus video: