Novi suvenir TO Bar: Vladimirov krst za ponos Crnoj Gori

Predsjednica žirija dr Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kuturnih dobara Crne Gore, zahvalila je TO Bar na ideji i istrajnosti u njenoj realizaciji
275 pregleda 2 komentar(a)
Vladimirov krst, Foto: Radomir Petrić
Vladimirov krst, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 22.09.2016. 14:38h

Turistička organizacija Bar predstavila je danas jedinstvenu umanjenu repliku Vladimirovog krsta, za koji je na promociji u „Knjaževoj bašti“ u više navrata istaknuto da je u ovom trenutku moguće i najluksuzniji crnogorski suvenir. To je replika krsta na kojem je pogubljen dukljanski knez Vladimir 1016. godine, a koji vijekovima u Baru čuva bratstvo Androvića koje ga jednom godišnje-na Trojičindan-iznosi u litiji na vrh Rumije. Za sada je urađena ekskluzivna prva serija od 20 zlatnih i 200 srebrnih primjeraka, teških tri, odnosno 2,75 grama, veličine 3,6x3,1 cm, koji su svi numerisani i hologramski zaštićeni,

Za ovaj poduhvat, koji u TO Bar planiraju još od 2007, dobijeni su saglasnost bratstva Androvića i Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, a svih šest elemenata replike, od satenske maramice u koju je umotana replika, do kutije i sertifikata, registrovani su i zaštićeni u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine. Ističuči prije svega zahvalnost bratstvu Androvića, čijem je predstavniku Milu Androviću uručila prvi zlatni primjerak, direktorica TO Bar Neda Ivanović kazala je da je „iz trećeg pokušaja za devet godina“ TO uspjela da do kraja dovede ovaj izuzetno kompleksan i zahtjevan projekat od dalekosežnog značaja za turističku valorizaciju crnogorske kulturne baštine.

"Složenost se očitava u tome da je sam krst od 1953. zaštićen kao pokretno kulturno blago Crne Gore, a da je kult Svetog Jovana Vladimira od 2014. nematerijalna kulturna baština Crne Gore. Ove dimenzije replike najmanje su moguće da bi se na obje strane vidjeli svi detalji originalnog krsta dimenzija 45x38 cn, za što je trebalo izuzetno mnogo truda i preciznosti. Zlatni primjerak je težak 3,5 grama, a srebrni 2,95 grama, i ovako na najreprezentativniji način svijetu promovišemo kulturno blago i grada Bara i države Crne Gore", rekla je Ivanović.

Predsjednica žirija dr Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kuturnih dobara Crne Gore, zahvalila je TO Bar na ideji i istrajnosti u njenoj realizaciji, ukazujući da je i jedan od zadataka Uprave da podrškom ovakvim projektima afirmiše domaću kutlurnu baštinu.

"Ovo je vanredan pokušaj i uspjeh promocije kulturnog dobra na turističkinačin, a posebnu važnost promocija ima u trenutku kada slavimo velike jubileje, deceniju obnove nezavisnosti, milenijumsku državotvornost i hiljadu godina od pogubljenja kneza Vladimira od čijih dana se i računaju počeci crnogorske države", rekla je Miranović.

Profesor dizajna na cetinjskom FLU Ana Matić, koja je sa kolegom Lazarom Pejovićem bila član žirija, istakla je da je ovo veliki dan za promociju crnogorskog turizma uopšte, jer ovako luksuzna replika predstavlja jedan od rijetkih segmenata domaće turističke ponude te vrste. Ona je istakla da je bio podvig umanjiti krst sa originalnih dimenzija na dimenzije replike „ a da se pri tome zadrže svi detalji, ovakav zadatak bio je pretežak čak i za Zlatarnu Celje“, pa je na kraju urađen u beogradskoj “S&L Jokić” zlatari.

Bonus video: