Članovi SRK "Nikšić" zapalili 73 mreže oduzete od krivolovaca

"U klubu sam preko 40 godina i nikada krivolova nije bilo kao ove godine. Čuvarska služba je danonoćno na jezerima, mada nam posao otežava to što je velika površina u pitanju, a imamo samo četiri čuvara
115 pregleda 3 komentar(a)
SRK Nikšić uništene mreže, Foto: Svetlana Mandić
SRK Nikšić uništene mreže, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.09.2016. 10:22h

Članovi Sportsko ribolovnog kluba (SRK) "Nikšić" zapalili su 73 mreže, deset parangala za somove i 20 vrša za rakove koje su zaplijenili od marta do danas. Prema riječima Vujice Lalić, koordinatora SRK "Nikšić", kazao je da odavno nikšićki reviri nijesu bili bogatiji ribom, ali nije ni više bilo krivolova kao ove godine.

"U klubu sam preko 40 godina i nikada krivolova nije bilo kao ove godine. Čuvarska služba je danonoćno na jezerima, mada nam posao otežava to što je velika površina u pitanju, a imamo samo četiri čuvara. Ipak pokrivamo sve i nigdje se ne dešava da je toliko mreža zaplijenjeno kao što je to slučaj ovdje. Jutros smo na jezeru Krupac uzeli desetak kilograma ribe, sandolinu i uhvatili počinioca", kazao je Lalić.

Nikšićka služba "pokriva" jezera Krupac, Liveroviće i Slano, Grahovsko i dio Bilećkog jezera, kao i rijeku Zetu.

Ribočuvar Željko Vukotić, je kazao da kazne za počinioca zavise od toga da li je u pitanju lovostaj ili nije.

"Kada je lovostaj onda ide krivična prijava, a ako je dozvoljen ribolov onda su prekršajne kazne, novčano od 150 do 800 eura, ili zatvorske od tri do šest mjeseci. Uglavnom je riječ o istim krivolovcima, jer je krivolov unosan. Koliko god da ih kaznimo oni za noć zarade više od naše plate", kazao je Vukotić.

Prema njegovim riječima od marta do danas su podnijeli četiri krivične prijave, od kojih je jedna za napad na ribočuvara.

Ranko Vuksanović, predsjednik SO SR "Nikšić" podsjetio je da klub koji broji preko 450 članova ovog vikenda proslavlja jubilej, 65 godina postojanja, i da će se u subotu na Slanom jezeru održati tradicionalni kup Nikšića na kome će učestvovati deset ekipa iz Nikšića, Srbije i Bosne i Hercegvine.

Bonus video: