OD 21. DO 25. SEPTEMBRA

Herceg Novi domaćin Svjetskog prvenstva u u brzoj telegrafiji

Šampionat se održava pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi. Tehnički organizatori takmičenja su Mreža za afirmaciju radio amaterskog pokreta Crne Gore i Akademski radio-klub "Student" iz Podgorice
73 pregleda 0 komentar(a)
radio amateri, Foto: Opština Herceg Novi
radio amateri, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 22.09.2016. 09:02h

Herceg Novi će do 25. septembra biti domaćin Svjetskog prvenstva u brzom prijemu i predaji Morzeove azbuke, popularnoj telegrafije.

Prvenstvo je sinoć u Sportskom centru Igalo otvoriu je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Andrija Radman.

Takmičenje je okupilo oko 150 učesnika iz 25 zemalja sa četiri kontinenta, iz Evrope, Sjeverne i Južne Amerike i Azije. Po prvi put će na jednom zvaničnom HST takmičenju učestvuju reprezentacije Mongolije i Kuvajta, kao i tim Sjedinjenih Američkih Država, koji posljednjih 10 godina nije učestvovao na takmičenjima.

"Herceg Novi je ovih dana centar planete, povezan sa cijelim svijetom, mjesto za demonstraciju savremenih tehnologija, stečenih znanja i savladanih vještina", kazao je Radman.

On je istakao da je "učešće velikog broja zemalja i takmičara iz cijelog svijeta reprezentativno i da smo ponosni na našu malu zemlju, a još manju radioamatersku porodicu koja ove godine slavi svoj deseti rođendan sa pozivnim znakom "4O“".

"Radioamaterizam je kraljevski hobi sa puno uzbudljivih disciplina koji okuplja ljude zahvaljujući najvažnijoj životnoj energiji – ljubavi. Ljubavi ka tehnologiji, komunikaciji i novim poznanstvima sličnih zaluđenika na planeti. A tamo gdje je sve zasnovano na ljubavi, nestaje mržnja i nestaju granice”, kazao je član Izvršnog komiteta međunarodne amaterske radio unije Ranko Boca.

Prisutne u Sportskom centru u Igalu pozdravio je i Dragan Đorđević ispred Mreže za afirmaciju radio amaterskog pokreta.

Za danas i sjutra predviđena su takmičenja u više kategorija, a u subotu, 24. septembra, biće dodijeljene svečane nagrade. Tog dana će sva pošta koja bude odlazila iz Herceg Novog nositi žig ovog svjetskog događaja, ime grada i naše države.

Takmičarski dio se održava u Vili "Galeb" u Igalu, dok je u holu Instituta Dr Simo Milošević Igalo izdvojen prostor za druženje i praćenje rezultata i takmičenja i gdje je organizovana izložba. Na sedmom spratu, u sobi 701, obezbijeđen je prostor za radio amatersku stanicu 4O13HST, gdje će svi zainteresovani moći vidjeti kako takav prostor izgleda i šta zapravo rade radio amateri.

Šampionat se održava pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi. Tehnički organizatori takmičenja su Mreža za afirmaciju radio amaterskog pokreta Crne Gore i Akademski radio-klub "Student" iz Podgorice.

Preporučujemo za Vas