Problem mještana Rubeške ulice u NK: 150 metara puta decenijama čeka asfalt

U Rubeškoj ulici bb, odmah do Željezare, dugoj svega 150 metara, živi pet porodica sa dvadesetak članova. Kako kažu, njihova ulica je jedina u Donjim Rubežama koja nije asfaltirana. A da se gledalo po obećanjima, davno bi i njima stigao asfalt
116 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2016. 17:45h

Osamdesetjednogodišnjem Čedomiru Neneziću iz nikšićkog naselja Rubeža, koje je od centra grada udaljeno oko četiri kilometra, magare je najbolji drug. Ljudi su ga, kako je kazao, znali iznevjeriti, ali magare nikada.

“U kalendar mi je 81. godina, a sa beneficijama 102. Da mi nije magareta, ne znam šta bih. Na njemu natovarim brašno i sve ostalo što se kupi jer drugačije ne možemo iznijeti do kuće.

Ulica strma, neasfaltirana i evo 55. godina čekamo na asfalt”, kazao je čiča koji je, sa ostalim mještanima iz pomenute ulice, pozvao novinare da im se, kako rekoše, izjadaju zbog višedecenijskog problema.

U Rubeškoj ulici bb, odmah do Željezare, dugoj svega 150 metara, živi pet porodica sa dvadesetak članova. Kako kažu, njihova ulica je jedina u Donjim Rubežama koja nije asfaltirana. A da se gledalo po obećanjima, davno bi i njima stigao asfalt.

“Više puta smo išli do Opštine, mjesne zajednice, obećavali nam asfalt, a ovo osta i dalje jedina neasfaltirana ulica. Unuku mi je skoro bio rođendan i pola njih je auto ostavilo dolje jer nijesu mogli da izađu do kuće. Dolazila je jedan dan gospođa iz Poreskog. Krenula autom, došla do pola puta i vratila se. Šta da vam kažem – odsječeni smo od svijeta”, priča Marko Nenezić.

Nasipali su put mještani, kako rekoše, nekoliko puta, ali čim padne kiša voda odnese šljunak, pa nikakve koristi od urađenog posla.

“Ni taksisti gore neće da dođu. Nije im ni čudo, uništili bi auto. Kada zaslabim nose me do puta dolje, pa me onda poćeraju kod ljekara. A, ljekar mi često treba. Evo deset godina pijem tablete od ravnoteže”, jada se sedamdesetsedmogodišnja Anka Nenezić.

Ona i suprug Čedomir žive sami.

“Vlast je vlast. Znam ja da ne može vladar da dođe da mi pomogne, da vidi šta mi treba. Ali, svi vladari određuju ljude koji treba da misle o selu. Ne mogu ja kriviti Mila Đukanovića ili one iz Vlade, nego ljude koji su sa mnom vijek proveli, koji su zaduženi da brinu o ovoj mjesnoj zajednici. U Rubežama su doveli asfalt pred krmedare, a nama nijesu do kuća”, ogorčen je Čedomir.

Rajka Ristić objašnjava da im je taj strmi, neasfaltirani put od 150 metara jedina veza sa gradom.

“Nama kola nijesu luksuz, već su nam neophodna. Ali samo ona koja mogu ići ovakvim putem. Zato su nam konj i magare dobro došli. Poštar nam po naselju ostavlja poštu. Samo iz Distribucije dođu do naših kuća. Valjda ona ‘Lada niva’ može da izađe. Mi čistimo i održavamo put, ali ovdje bez asfalta nema sreće. Ne znamo je li nam gore što decenijama čekamo asfalt, ali što nam obećavaju, pa nas prevare”, kazala je Ristić.

Nije joj jasno, kako reče, zašto ih stalno zaobilaze.

“Predsjednik Opštine na televiziji priča da će da pomognem građanima. Otišla sam u Opštinu da me primi i da ga upoznam sa našim problemom. Popunila sam karton, ostavila broj telefona, ali niko ne zove. A stiže jesen, kiše, a naš problem nikako da se riješi”, kazala je Ristić.

Rubeža pripadaju mjesnoj zajednici Humci koja broji oko 13 hiljada stanovnika. Prema riječima Gorana Tomaševića, predsjednika MZ Humci, u toj mjesnoj zajednici su riješeni mnogi problemi pa se nada da će uskoro biti riješen i problem mještana Rubeške ulice.

“Nijesu oni jedini koji imaju probleme, ali će biti prioritet jer zaista je nepristupačan prilaz do njihovih kuća. Tražili su materijal i Mjesna zajednica im je, zahvaljujući pomoći lokalne uprave, obezbijedila šljunak, ciment i armaturu. Htjeli su da betoniraju jedan dio puta, ali su umjesto toga uradili potporni zid i u tome sam ih podržao“, kazao je Tomašević.

Obećao je da će i u narednom periodu insistirati kod predstavnika Opštine da se pomenuta ulica asfaltira, a kada će se to desiti zavisi od lokalne uprave.

„Opština je do sada rješila brojne zahtjeve mještana pa se nadamo da će se ta praksa nastaviti i ubuduće“, kazao je Tomašević.

Ni ove godine ništa od asfalta

Na svečanoj sjednici povodom Dana Opštine, 18.septembra, predsjednik Opštine Veselin Grbović je kazao da je lokalna uprava tokom čitave godine posebnu aktivnost vodila na sređivanju lokalnih puteva po svim mjesnim zajednicama i da će u narednom periodu asfaltirati još nekoliko kilometara lokalnih puteva. Kako je Grbović kazao „Vijestima“ nikšićka opština je veoma razuđena tako da ne mogu stići da sve ulice odjednom asfaltiraju, ali da će i ta ulica u nekom narednom periodu biti asfaltirana.

Rubeška ulica nije na spisku onih koje će biti asfaltirane ove godine, tako da mještanima preostaje samo da se nadaju da će u budžetu za narednu godinu biti planirana sredstva za asfaltiranje pomenitih 150 metara puta.

Galerija

Bonus video: