Vlasnik psa koji je napao djevojčicu i dalje nepoznat, čeka ga tužba

Rotvajler je tada na sreću, djetetu nanio samo lakše tjelesne povrede, prvenstveno zahvaljujući prisebnosti nastavnice Dragice Petković koja je odvojila uplašenu djevojčicu od psa
11 komentar(a)
Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.09.2016. 12:41h

Gradonačelnica Tivta prof.dr Snežana Matijević razgovarala je sa direktoricom OŠ „Drago Milović“ Ružicom Lazarević povodom incidenta koji se dogodio u ponedjeljak, kada je ušavši u zgradu škole, pas napao devetogodišnju učenicu.

Rotvajler je tada na sreću, djetetu nanio samo lakše tjelesne povrede, prvenstveno zahvaljujući prisebnosti nastavnice Dragice Petković koja je odvojila uplašenu djevojčicu od psa.

Zbog ovog nečuvenog incidenta roditelji napadnute djevojčice najvjerovatnije će protiv škole, direktorice Lazarević i N.N. lica – vlasnika psa, podnijeti tužbu. Lazarevićka koja sa kolegama protekla dva dana vrši intenzivnu istragu kako je pas nakon velikog odmora, uveden u školsku zgradu u gužvi nekoliko stotina učesnika koji su u nju ulazili, najavila je da će tužbu podnijeti protiv za sada nepoznatog vlasnika rotvajlera.

Pas je u međuvremenu završio u kotorskom Azilu za napuštene životinje gdje ga je pregledao veterinar i utvrdio da je životinja zdrava i da sa te strane, nema opasnosti po napadnuto dijete. Sastanku gradononačelnice Matijević sa direktoricom škole prisustvovali si i roditelji napadnute djevojčice.

“Na ovaj način gradonačelnica je željela saznati više detalja o samom incidentu, kako bi se dogovorom na najbolji način ublažile posljedice i identifikovale akcije koje treba preduzeti da se slično ne ponovi. Poseban akcenat stavljen je na bezbjednost u školi, a zajednički zaključak jeste hitno uvođenje dodatnih mjera obezbjeđena. OŠ „Drago Milović“, uz podršku Opštine Tivat, pokrenula je proces apliciranja za sredstva kod stranog donatora u iznosu do 50.000 eura, sa namjerom da ova sredstva budu usmjerena ka postavljanju zaštitne ograde oko školskih dvorišta u Donjoj Lastvi, Gradiošnici i u centru Tivta.

U planu je i postavljanje video nadzora na sve tri pomenute škole, odnosno područne jedinice, kao i angažovanje lica koje će biti zaduženo za obezbjeđivanje objekta škole. Direktorica škole posebno je istakla pravovremenu i profesionalnu reakciju nastavnika koji su bili na svojim mjestima i spriječili eskalaciju incidenta.”- saopšteno je tim povodom iz lokalne uprave Tivta.

Inače, zbog nebrige Ministarstva prosvjete koje tivatskim obrazovnim ustanovama obezbjeđuje samo minimum novca potrebnog za rad, odbornici u lokalnom parlamentu žestoko su u više navrata kritikovali lokalni DPS-SD-HGI vlast čiji su kadrovi na čelu tih obrazovnih ustanova.

Opozicija smatra da je Ministarstvo prosvjete dužno da iz poreza koga Tivćani redovno plaćaju, shodno zakonu, podmiri sve potrebe ovdašnjih škola, dok se njihove uprave i sama lokalna vlast pravdaju da država nema novca i apeluju na roditelje djece, donatore i samu Opštinu da na razne načine novčano pomažu školama u “crnogorskom Monte Karlu” kako vlast voli da nazove Tivat.

„Ja se nadam da se sličan incident neće ponoviti i iskreno saosjećam sa djevojčicom i njenim roditeljima. Opština Tivat će kao i do sada pružati svesrdnu podršku obrazovnim institucijama u Tivtu, u prvom redu osnovnoj školi, imajući u vidu njen veliki značaj. U saradnji sa upravom škole učinićemo sve što možemo da se nivo bezbjednosti u tivatskim školama podigne na što veći nivo i da nam djeca budu bezbjedna.“ – kazala je gradonačelnica Matijević, uručivši djevojčici poklon u želji da je ohrabri i pruži joj podršku.

Bonus video: