Crna Gora ekološka država – od vizije do brenda

"Dalji ekonomski razvoj Crne Gore je u u direktnoj vezi sa pravilnom valorizacijom Ustavne odrednice ekološke države, gdje posebnu pažnju cjelokupno društvo treba posvetiti zaštićenim prirodnim područjima i onima kojima imaju potencijal za neki od vidova zaštite"
430 pregleda 0 komentar(a)
Crkvičko polje, Foto: Svetlana Mandić
Crkvičko polje, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.09.2016. 07:21h

Crkvičko Polje u Pivi možda je pravo mjesto da se obilježi četvrt vijeka od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Tamo je ekologija još uvijek visoko na cijeni, pa su ekološki pokret "Ozon" i regionalni Park prirode "Piva", uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma i Kancelarije UNDP u Crnoj Gori, u Spomen domu u Crkvičkom Polju, organizovali nacionalnu konferenciju "Crna Gora ekološka država – od vizije do brenda".

"Dalji ekonomski razvoj Crne Gore je u u direktnoj vezi sa pravilnom valorizacijom Ustavne odrednice ekološke države, gdje posebnu pažnju cjelokupno društvo treba posvetiti zaštićenim prirodnim područjima i onima kojima imaju potencijal za neki od vidova zaštite", zaključeno je na konferenciji, stoji u saopštenju za javnost.

Potrebna je, ocijenili su učesnici konferencije, sistemska podrška i jačanje nivoa svijesti cjelokupne javnosti u vezi potencijala i benefita od pravilne valorizacije prirodnih bogatstava, kvalitetan i efikasan zakonski okvir i jasni međusektorski usklađeni integralni planovi, što će dovesti i do stvaranja povoljnog ambijenta za investicije.

"Međusektorska saradnja je odgovornost i potreba koja će naročito doći do izražaja u kontekstu procesa pregovora u poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene, pa svi trebaju da daju doprinos u skladu sa svojim kapacitetima", poručili su učesnici konferencije.

Uvodna tematska izlaganja imali su Milutin Cicmil, predsjednik SO Plužine i predsjedavajući Savjeta Regionalnog parka "Piva", mr Ivana Vojinović, generalna direktorka Direktorata za životnu sredinu, Slobodan Delić, v.d. izvršnog direktora RP "Piva", dok je moderator bio Aleksandar Perović, direktor "Ozona".

"Konferencija je okupila i predstavnike relevantnih institucija iz različitih sektora, koji su tokom diskusije ukazali na različite probleme sa kojima su se susreli na terenu poput različitih vidova devastacije prirodnih resursa, krivolova, ekokriminala...Ukazano je i na prostor za unapređenje međusobne saradnje nadležnih institucija i NVO, naročito u dijelu razmjene informacija i zajedničkog planiranja, kao i u dijelu priprema za otvaranje i kasnije pregovore poglavlja 27, koje će biti i najizazovnije tokom procesa EU intergracija", stoji u saopštenju za javnost.

Bonus video: