Upravni odbor UCG podržao smanjenje plata predavačima

Predavačima na UCG, a posebno na studijama umjetnosti, prirodnih nauka i dijelu Filozofskog fakulteta, plate su u oktobru i novembru bile manje i do 300 eura u odnosu na prethodne studijske godine
162 pregleda 0 komentar(a)
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
UCG, Foto: Arhiva Vijesti

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore podržao je danas smanjenje plata predavačima na toj visokoškolskoj ustanovi.

Nakon sjednice UO saopšteno je da je to upravljačko tijelo podržalo Izvještaj rektora Danila Nikolića o obračunu zarada i iskazalo "podršku započetim aktivnostima rukovodstva Univerziteta na poboljšanju materijalnog i ukupnog statusa zaposlenih".

Predavačima na UCG, a posebno na studijama umjetnosti, prirodnih nauka i dijelu Filozofskog fakulteta, plate su u oktobru i novembru bile manje i do 300 eura u odnosu na prethodne studijske godine.

"Obračun zarada se vrši u skladu sa radnim opterećenjem, odnosno u zavisnosti od organizacije nastave i brojka studenata, što je io prethodnih godina bio slučaj... Osnovna zarada nije umanjena, a razlika kod pojedinih zaposlenih je u obračunu korektivnih koeficijenata, tako da je za neke zaposlene zarada uvećana, a za neke umanjena, zavisno od fonda časova i broja studenata, odnosno njihovog radnog opterećenja, u skladu sa novim planovima i programima", stoji u izvještaju rektora Nikolića, koji je juče podržao UO, na čijem je čelu Duško Bjelica.

Ističu da fakulteti umjetnosti, pogotovo jedinica za dramske umjetnosti, "uporno upisuje manji broj studenata" u odnosu na mogućnost ostavljenu licencom Ministarstva prosvjete.

"Postavlja se pitanje zašto se značajan broj studenata eliminiše na pojedinim fakultetima umjetnosti kroz prijemne ispite, kad bi im veći broj studenata (u skladu sa licencom) omogućavao formiranje grupe za odvijanje redovne nastave, a time ostvarivanje pune norme časova...", navodi se u izvještaju.

Nikolić u izvještaju još tvrdi da "pojedini fakulteti možda nijesu dobro analizirali trenutno stanje na tržištu rada".

Rektor Nikolić tvrdi da je pokrenut postupak za izmjenu Kolektivnog ugovora UCG, izmjene i usklađivanja pravila studiranja sa prošlogodišnjim Zakonom o visokom obrazovanju.

"Na kvalitetniji način će se prepoznati specifičnosti pojedinih nauka, a prije svih umjetnost, prirodne nauke i arhitektura. Zarade obračunate nakon usvajanja ovih propisa, biće usrednjene na nivou cijele studijske godine. Formiran je Stambeni fond iz kojih će se rješavati stambene potrebe zaposlenih na UCG...", stoji u izvještaju.

Bonus video: