Kusovac: Đukanović nema uticaj na sudsku vlast

Kusovac tvrdi da je Martinoviću pritvor produžavan u skladu sa zakonskim razlozima
160 pregleda 13 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.09.2016. 17:29h

Milo Đukanović nema nikakve ingerencije niti uticaj na sudsku vlast, zbog čega su u njegovom kabinetu začuđeni pismom koje je premijer dobio od organizacije Human Rights Watch (HRW), Reportera bez granica i Komiteta za zaštitu novinara.

To je saopštio Đukanovićev savjetnik Srđan Kusovac, odgovarajući tim organizacijama, koje su premijeru napisale da je istraživački novinar Jovo Martinović 11 mjeseci pod sumnjivim okolnostima u pritvoru.

“Siguran sam da je vašim cijenjenim organizacijama poznato da je vlast u Crnoj Gori, kao i u svakoj demokratskoj državi, podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i pravosudnu te da predsjednik Vlade kao prva ličnost izvršne vlasti nema, ne može i ne treba da ima nikakve ingerencije niti uticaj na drugu granu vlasti. Utoliko čudi adresat vašeg dopisa”, napisao je Kusovac.

On je objasnio da je Martinović u oktobru prošle godine, u međunarodnoj policijskoj akciji “Mak” - “na osnovu osnovane sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Inkriminisana djela nemaju veze sa novinarskom profesijom”.

Kusovac tvrdi da je Martinoviću pritvor produžavan u skladu sa zakonskim razlozima.

HRW je prije dva dana saopštila da još nije određen datum suđenja Martinovićui i da to, dug pritvor i propust tužilaštva da iznese dokaze protiv novinara krši njegovo pravo na slobodu, a i samim tim zahtjev da Crna Gora poštuje slobodu štampe.

“Ugledni novinar koji je istraživao kriminal i korupciju, provodi 11 mjeseci iza rešetaka, bez bilo kakvog dokaza protiv njega”, kazao je Hju Vilijamson direktor HRW za Evropu i Centralnu Aziju.

Oni su Đukanoviću poručili da bi nadležni organi trebalo da oslobode Martinovića i da njegovog advokata upoznaju sa dokazima.

Novinar istraživač koji je radio za međunarodne medije, uključujući The Economist, Newsday, the Global Post, the Financial Times i BIRN u pritvoru je od 22. oktobra 2015. godine.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je dio međunrodne kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge.

Jovo Martinović je radio kao producent saradnik na dokumentarcu iz 2013. godine Smash and Grab (Razbij i zgrabi), a godinu kasnije sa medijskom grupom Vice radio je na produkciji dokumentarnog serijala o Pink Panterima i blisko je sarađivao sa Duškom Martinovićem, koji je jedan od glavnih sagovornika u seriji, a kojeg je tužilaštvo označilo šefom kriminalne grupe uhapšene u akciji “Mak”.

Jovo Martinović je negirao krivicu tvrdeći da je sa Duškom Martinovićem komunicirao o snimanju dugometražnog igranog filma, a ne o švercu droge.

On je u posljednjih deceniju i po radio na nekoliko novinarskih istraživačkih projekata objavljenih u nekim od najuticajnijih svjetskih medija, razotkrivajući ratne zločine i organizovani kriminal širom Balkana.

Nekoliko puta istraživao je bandu Pink Panteri, čija je većina članova porijeklom iz bivše Jugoslavije.

Tokom 2015. godine sa panterom Martinovićem pregovarao je o planiranom holivudskom filmu o njegovom životu.

U vrijeme hapšenja radio je kao fikser za francusku produkcijsku kuću, CAPA Presse, koja ga je angažovala za terenske provjere i pronalaženje izvora za dokumentarac La Route de la Kalashnikov (Put kalašnjikova) i potvrdila to crnogorskom tužilaštvu. Taj dokumentarac emitovan na francuskoj TV Canal Plus u januaru, razotkrio je ilegalni šverc oružja sa Balkana u Zapadnu Evropu.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija. Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: