Marković: Vlada izbornog povjerenja je model za političku budućnost

Marković je naglasio da su, nakon uspostavljanja i jačanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, ostvareni mjerljivi rezultati u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala
81 pregleda 7 komentar(a)
Duško Marković, Aivo Orav, Foto: Gov.me
Duško Marković, Aivo Orav, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.09.2016. 15:38h

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav razgovarao je sa potredsjednikom Vlade Duškom MArkovićem i ministarkom odbrane Milicom Pejanović Đurišić.

Marković je na sastanku sa Oravom ocijenio da Crna Gora uspješno ispunjava zadatke iz evropske agende i istakao da će nastaviti intenzivno da radi kako bi napredovala na putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju (EU).

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, sagovornika upoznao sa napretkom u pregovaračkim poglavljima

"Konstatovao je da su stvoreni uslovi za otvaranje novih ali i privremeno zatvaranje određenih pregovaračkih poglavlja, i istakao da je vladavina prava temelj na osnovu kojeg Crna Gora razvija svoj integracioni put", kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Marković je naglasio da su, nakon uspostavljanja i jačanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, ostvareni mjerljivi rezultati u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prema njegovim riječima, Vlada izbornog povjerenja je model za političku budućnost.

"U odnosu na aktuelni politički trenutak i stvaranje uslova za održavanje fer i demokratskih izbora, potpredsjednik je ocijenio da su stvoreni svi uslovi za sprovođenje fer i slobodnih parlamentarnih izbora koji su zakazani za 16. oktobar", kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić je u razgovoru sa Oravom istakla da su članstvo u EU i NATO prioritetni spoljnopolitički ciljevi Crne Gore.

"Što ukazuje na jasnu opredijeljenost da postanemo dio porodice razvijenih zemalja zapadnog svijeta sa kojima dijelimo vrijednosti demokratije. Takođe, ministar je ambasadoru EU predstavila reforme realizovane u cjelokupnom sektoru odbrane ističući posvećenost države ispunjavanju kriterijuma i dostizanju NATO standarda. Tokom susreta, ministar je informisala ambasadora Orava o postignutim rezultatima i aktivnostima u okviru pregovaračkih procesa iz nadležnosti Ministarstva odbrane, kao i nastavku učešća u misijama i operacijma koje se odvijaju pod okriljem EU, kao što su operacija EU NAVFOR Atalanta, u vodama Somalije i misija EUTM u Maliju". navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: