ASK potvrdila kršenje zakona četiri javna funkcionera

“Vijesti” objavile da su Zahit i Munib Ličina, Driton Siništaj i Dobrašin Lalević prekršili zakon
307 pregleda 0 komentar(a)
Munib Ličina, Foto: Bošnjačka stranka
Munib Ličina, Foto: Bošnjačka stranka

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da su četiri javna funkcionera prekšrila Zakon o sprečavanju korupcije, u postupcima koje je pokrenula na osnovu pisanja “Vijesti”.

Zakonom je propisano da javni funkcioner ne može biti ovlašćeni zastupnik ili izvršni direktor kompanije i da je u roku od 30 dana po imenovanju trebalo da podnese ostavku.

U slučaju člana Odbora direktora “Monteputa” Zahita Ličine, Agencija je utvrdila da on nije u tom roku podnio ostavku na mjesto ovlašćenog zastupnika kompanije “Carlson”.

Ličina je kazao da je njegov sin od 2013. izvršni direktor porodične kompanija a da je on “greškom ostao” da obavlja dužnost njenog zastupnika.

“Istakao je da od dana imenovanja za člana Odbora direktora ‘Monteputa’ Podgorica nije učestvovovao u bilo kakvom odlučivanju u vezi sa radom privrednog društva, čiji je osnivač od 1991”, navodi se u odluci Agencije.

Agencija je utvrdila i da se njegov prezimenjak, odbornik u Skupštini opštine Bar Munib Ličina, ogriješio o isti član zakona.

Ličina je kazao na raspravi da nije znao da je ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor različita funkcija, inače bi se razriješio i te dužnosti u “Meddisu”.

“Takođe je naveo da nikad nije ni upotrijebio ni zloupotrijebio dužnosti ovlašćenog zastupnika ‘Meddisa’ Bar”, navodi se u odluci Agencije.

Ova institucija je utvrdila kršenje istog člana zakona za člana Upravnog odbora “Službenog lista” Dritona Siništaja, koji je istovremeno bio izvršni direktor podgoričkog “Shega transa”.

Siništaj je saopštio da je u međuvremenu podnio ostavku u UO, ali je Agencije svakako konstatovala kršenje zakona.

Agencija je utvrdila i da je bivši predsjednik Skupštine opštine Andrijevica Dobrašin Lalević prekršio zakon jer je istovremeno bio i direktor Osnovne škole “Bajo Jojić”.

Lalević je na raspravi kazao da u vrijeme stupanja na mjesto šefa SO Andrijevica, koje je obavljao bez naknade, nije znao da je u sukobu interesa jer Ustav “garantuje građanima da biraju i da budu birani”.

“Dodaje da je po saznanju da postoji mogućnost da je u konfliktu interesa podnio ostavku na mjesto predsjednika SO Andrijevica i odbornika u pomenutoj skupštini”, stoji u odluci.

Svima će biti izrečene kazne u iznosu od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: