Posle pola godine rada u lokalnoj upravi: Referentici otpremnina od 9.000 eura

Oni ne samo da su zaposlili skoro sve svoje članove, nego im poslije samo nekoliko mjeseci rada isplaćuju hiljade eura otpremnine. To je slučaj sa Lidijom Leovac koja je u stalni radni odos primljena 1.03.2016. a samo šest mjeseci kasnije predsjednica opštine Natasa Aćimović, takodje kadar Izbora, potpisala joj je isplatu otpremnine u visini od 12 bruto zarada, odnosno 9.000 eura
68 pregleda 0 komentar(a)
Opština Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Opština Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.09.2016. 12:49h

Kada je u februaru prošle godine koalicija DPS IZBOR preuzela vlast u Herceg Novom, gradjani su očekivali da će jedan od prioriteta nove vlasti biti uvođenje reda u loklanoj upravi, odnosno smanjenje broja zaposlenih u opštinskoj administraciji. Prethodnoj vlasti zamjerali su I građani I tadašnja opozicija na prekomjernom zapošljavanju , uglavnom po partijskoj liniji.No , sudeći prema zvaničnim podacima koje smo dobili kao odgovore na postavljena pitanja ,iz kabineta predsjednice opštine Nataše Aćimović, ali I prema dobro obaviještenim izvorima iz lokalne uprave, sadašnja vlast , naročito Izbor, znatno su nadmašili prethodnike.

Oni ne samo da su zaposlili skoro sve svoje članove, nego im poslije samo nekoliko mjeseci rada isplaćuju hiljade eura otpremnine. To je slučaj sa Lidijom Leovac koja je u stalni radni odos primljena 1.03.2016. a samo šest mjeseci kasnije predsjednica opštine Natasa Aćimović, takodje kadar Izbora, potpisala joj je isplatu otpremnine u visini od 12 bruto zarada, odnosno 9.000 eura!

Leovac je dobila posao u Sekretarijatu za društvene djelatnosti, kako tvrde iz kabineta predsjednice , na osnovu oglasa I u skladu sa zakonom , a tako joj je I isplaćena otpremnina.Predsjednica Aćimović ne vidi ništa čudno u činjenici da je neko dobio stalni posao, pa samo nakon šest mjeseci proglašen viškom!

Već samo zapošljavanje I raspisivanje oglasa za mjesto referenta za NVO sektor bilo je problematično, jer se od 100 radnika koji su višak mogao naći neko da radi taj posao!Isplata otpremnine je, kako komentarišu I zaposleni I gradjani , već čisti bezobrazluk I bezočna pljačka opštinskog budžeta!

Iz kabineta predsjednice saopšteno nam je da je u 2016. godini objavljeno 35 oglasa po kojima je primljeno 25 zaposlenih na neodređeno vrijeme, kao i 34 na određeno vrijeme koji uključuju zaposlene u toku turističke sezone. Pri tom se nigdje ne saopštava koliko je onih koji nisu na platnom spisku i rade na osnovu drugih vrsta ugovora , a izvor Vijesti tvrdi da ih najmanje 20. Primjera radi u Opštini je zaposleno 30-ak diplomiranih pravnika, više ih ima položen i pravosudni ispit, a Opština za svaki ozbiljniji posao angažuje advokata.

Nakon primjera Lidije Leovac za očekivati je jos zahtjeva za otpremninama novozaposlenih radnika , koji ionako , kako kažu nemaju ni dovoljno kancelarija ni stolica da sjednu, pa mnogi rijetko dolaze na posao.

Zapošljavanje u lokalnoj upravi je kontinuiran proces , a što još uvijek nije donesen novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta za rukovodstvo lokalne uprave ne predstavlja prepreku . Prepreka očito nije ni Vladina odluka da se do kraja 2016. Godine broj zaposlenih u lokalnim upravama smanji za 10 odsto. Podsjećamo da je Fakultet za organizacione nauke iz Beograda uradio detaljnu analizu radnih mjesta.Na osnovu te analize urađena je i nova Odluka o organizaciji rada Opštine Herceg Novi.

“Tačan broj zaposlenih koji će ostati neraspoređeni u organima lokalne uprave još nije utvrđen i zavisi od nove organizacije i načina rada, koja će se realizovati usvajanjem svih Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta po organizacionim jedinicama”, navedeno je iz Kabineta predsjednice opštine.

Podsjećamo da prema evropskim standardima na hiljadu stanovnika su zaposlena četiri činovnik. Hercegnovka opština prema posljednjem popisu ima 30.864 stanovnika, pa bi prema toj računici 120 činovnika bilo dovoljno.

Bonus video: