SDP PV: Grafit pisali oni koji žale što crnogorsko tlo početkom 90-tih nije bilo natopljeno krvlju

"Svako raspirivanje međunacionalnih sukoba ne samo da je Ustavom i zakonima zabranjeno i kažnjivo djelo, već je za jedno društvo koje teži punoj demokratizaciji i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, pitanje civilizacijske spremnosti i zrelosti", navodi se u saopštenju.
73 pregleda 31 komentar(a)
Grafit Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Grafit Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.09.2016. 09:50h

Pljevaljski odbor SDP-a saopštio je da je grafit u Pljevljima pisan rukom onih koji žale što i crnogorsko tlo početkom 90-tih nije bilo natopljeno krvlju onih koji su druge vjere, nacije, jezika, mišljenja, a koje se razlikuje od njihovog.

U mjesnoj zajednici Moćevac, na zidovima nekih od kuća juče ujutru su osvanuli grafiti koji vrijeđaju pripadnike islamske vjeroispovijesti.

Nakon pojavljivanja grafita sa govorom mržnje koji su osvanuli u MZ Moćevac u Pljevljima, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković izrazio je zabrinutost i oštar protest zbog sadržine poruka.

"Svako raspirivanje međunacionalnih sukoba ne samo da je Ustavom i zakonima zabranjeno i kažnjivo djelo, već je za jedno društvo koje teži punoj demokratizaciji i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, pitanje civilizacijske spremnosti i zrelosti. Nacionalistički i fašistički grafiti u Moćevcu pisani su rukom onih koji žale što i crnogorsko tlo početkom 90-tih nije bilo natopljeno krvlju onih koji su druge vjere, nacije, jezika, mišljenja, a koje se razlikuje od njihovog. Sadržajem poruke jasno su dali do znanja javnosti kakvu državu žele, kakav odnos imaju prema svakom drugom različitim od njih, te do kog nivoa doseže njihova svijest. Pljevaljsku i širu javnost pozivamo ne samo da osudi ovaj i slične sramne činove, već da učini napore da na svakom mjestu i u svakom trenutku onima koji, na žalost, ovako misle i čine, pomogne da shvate i razumiju neminovnost ljudskog suživota i uvažavanja, a institucije države da vinovnike ovog gnusnog čina što prije izvede pred lice pravde", kazali su iz pljevaljskog SDP-a.

Bonus video: