Niko za 179 eura neće da pomaže osobi sa hendikepom

Kao jedan od razloga, iz te organizacije su i ranije navodili visinu naknade za asistenta koja iznosi bruto 193 eura, odnosno neto 179
69 pregleda 7 komentar(a)
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.09.2016. 19:13h

Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG) objavilo je poziv za posao asistenta u radu, koji bi pomagao Miroslavi Mimi Ivanović, članici te organizacije.

Isti oglas objavljivan je više puta i ranije, ali bezuspješno.

Kao jedan od razloga, iz te organizacije su i ranije navodili visinu naknade za angažovanog asistenta, koja iznosi bruto 193 eura.

Posao asistenta u radu je da osobi sa invaliditetom omogući obavljanje radnih zadataka kroz pružanje neophodne asistencije, najčešće tehničke prirode.

Ivanovićeva je navela da se zasada iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica s invaliditetom pruža subvencija poslodavcu, koji zaposli osobu s invaliditetom, u iznosu od 193 eura mjesečno za lične troškove asistenta u radu.

Posao asistenta u radu je da osobi sa invaliditetom omogući obavljanje radnih zadataka kroz pružanje neophodne asistencije, najčešće tehničke prirode

“To znači da se asistencija u radu plaća na osnovu ugovora o djelu i neto plata iznosi 179 eura", navela je ona.

Osim asistenata u radu, licima sa invaliditetom su često neophodni i personalni asistenti. U Crnoj Gori, prema riječima Ivanović, personalna asistencija se finansira preko projekata nevladinih organizacija, te iz sredstava same osobe s invaliditetom.

"Personalna asistencija osobama sa invaliditetom omogućava samostalan život - zadovoljavanje ličnih, kućnih i socijalnih potreba. Za razliku od personalne, asistencija u radu omogućava pravo na rad i iskorišćavanje svih radnih potencijala osobe s invaliditetom", kazala je Ivanović.

Personalnog asistenta u Srbiji, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, u zavisnosti od socijalno-ekonomskog statusa korisnika, u cjelosti ili djelimično plaća korisnik, odnosno njegov srodnik ili treće lice, ali se personalna asistencija dijelom ili u cjelosti finansira iz državnog budžeta.

Zainteresovani za posao detaljnije informacije mogu dobiti putem Facebook stranice UMHCG ili na telefon 020265650.

Asistent da zna engleski i rad na računaru

U oglasu za asistenta za Miroslavu Ivanović, navodi se da se od kandidata očekuje odlično poznavanje rada na računaru (Windows operativni sistem, odnosno Office paket - Word, Excel, Power Point...), te odlično poznavanje engleskog jezika.

Ivanovićeva je pojasnila da je radno vrijeme asistenta u radu najčešće vezano za radno vrijeme osobe s invaliditetom kojoj pruža asistenciju.

"Ako toj osobi nije potrebna asistencija pri obavljanju svih ili većine radnih zadataka, radno vrijeme može biti i kraće. U mom slučaju, u pitanju je rad na računaru, štampanje, skeniranje, hvatanje bilješki... ukratko, sve ono što ja ne mogu fizički da uradim, a za šta je potrebna živa asistencija. Kako često pišem projekte i elektronskom poštom komuniciram na engleskom, asistent u radu mora da poznaje pravila čitanja i pisanja na engleskom”, kazala je ona.

Bonus video: