Herceg Novi: Svjetsko prvenstvo radio amatera od 21. do 23. septembra

Takmičenje će biti organizovano u više kategorija, od pionirskih do veteranskih, kao i za muškarce i žene
80 pregleda 1 komentar(a)
radio amateri, Foto: Slavica Kosić
radio amateri, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.09.2016. 13:54h

Svjetskog prvenstva u brzom prijemu i predaji Morzeove azbuke, popularnoj telegrafije, koje će se održati od 21. do 25. septembra u Herceg Novom, okupiće oko 150 učesnika iz 25 zemalja sa četiri kontinenta, iz Evrope, Sjeverne i Južne Amerike i Azije. Po prvi put će na jednom zvaničnom HST takmičenju učestvovati reprezentacije Mongolije i Kuvajta, kao i tim Sjedinjenih Američkih Država, koji posljednjih 10 godina nije učestvovao na takmičenjima.

Crnogorski radio amateri, iako mala zajednica u odnosu na one iz drugih zemalja, u su samom vrhu svjetskog radio amaterizma, kazao je na današnjoj (ponedjeljak) konferenciji za novinare član izvršnog komiteta internacionalne amaterske radio unije Ranko Boca.

“Od 2006. godine, sa lokacije Obosnik na Luštici, naši radio amateri su učestvovali na 75 najvećih svjetskih šampionata, osvojili smo 14 evropskih i 10 svjetskih pobjeda, te postavili sedam evropskih i tri nova svjetska rekorda, a uspostavljeno je preko 750 hiljada veza", istakao je Boca. Kako je dodao, vjeruje da će šampionat, kao i aktivnosti i kursevi koji budu uslijedili, učiniti da se za radio amaterizam zainteresuju nove mlade snage.

Takmičenje će biti organizovano u više kategorija, od pionirskih do veteranskih, kao i za muškarce i žene.

Tehnički direktor šampionata Marko Tomašević je kazao da su u pripremi šampionata imali veliku pomoć lokalnih radio amatera koji su se odazvali u velikom broju. Takmičarski dio će biti održan u Vili „Galeb“ u Igalu, dok će u holu Instituta Dr Simo Miložević Igalo biti prostor za druženje i praćenje rezultata i takmičenja. Na sedmom spratu, u sobi 701, obezbijeđen je prostor za radio amatersku stanicu 4O13HST, gdje će svi zainteresovani moći vidjeti kako takav prostor izgleda i šta zapravo rade radio amateri.

Šampionat se organizuje povodom 10 godina od obnove državnosti i deceniju posebnog radioamaterskog znaka 4O, kazao je predsjednik SO Herceg Novi, Andrija Radman.

„Ovaj šamiponat je izazvao pažnju lokalne uprave iz razloga što su radio amateri od ogromnog značaja u slučaju elementarnih nepogoda i pokazali su da su jedini sistem koji nikada ne zakaže, koji je spreman da se stavi u funkciju društva i pomoći i lokalnim i državnim upravama“, kazao je Radman. On je istakao da je hercegnovska Služba zaštite i spasavanja jedna od prvih u Crnoj Gori koja je postavila funkcionalni sistem amaterskih radio veza, što se pokazalo korisnim prilikom akcija spasavanja tokom zimskog perioda.

Sa oko 15 radio klubova u Crnoj Gori u svim većim gradovima, Mreža za afirmaciju radioamaterskog pokreta je pokrenula ozbiljnu kampanju popularizacije ovog izuzetnog hobija, a organizatori šampionata smatraju da će i ovo takmičenje doprinijeti da se uključi i što više mladih ljudi.

Šampionat se odrzava pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi. Tehnički organizatori takmičenja su Mreža za afirmaciju radio amaterskog pokreta Crne Gore i Akademski radio-klub „Student“ iz Podgorice.

Svečano otvaranje šampionata biće održano u Sportskom centru Igalo 21. septembra u 19 sati, takmičenje u Vili „Galeb“.

Bonus video: