Žabljak: Dio stanovništa od nedjelje bez vode

Direktor komunalnog preduzeća Radenko Radulović uvjerava da će potrošači dobiti vodu danas prije sumraka ali se na taj način problem privremeno rješava jer se planira zamjena cementno- azbestne cijevi u dužini od desetak metara koja se dijelom pruža ispod kolovoza
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2016. 12:54h

Mještani i vlasnici vikendica, čiji su objekti pozicionirani u istočnim djelovima Žabljaka, kao i nadpolovična većina potrošača u selima koji se snadbijevaju sa glavnog gradskog vodovoda, ponovo su od nedjelje bez vode.

Ponovo, jer je ponovo došlo na havarije na cjevovodu u blizini autobuske stanice, tamo gdje se havarija dogodila prije dvadeset dana, prilikom gradnje ulice na kojoj je asfalt položen prošlog petka, kada su potrošači bez vode bili gotovo tri dana.

Ponovo je došlo do pucanje cementno-azbestne cijevi, pa je u nedjelju, kako bi se pristupilo otklanjanu kvara, polomljen dio tek izlivenog trotoara. A da postoji mogućnost uklanjanja dijela tek ohlađenog asfalta, čulo se na licu mjesta, gdje su radnici Komunalnog preduzeća uklanjanjem materijala oslobodili cementno-azbestnu cijev iz koje je izlazila voda.

Okupljeni građani čekali su ishod prateći dinamiku radova koje je prekidala kiša. Jedan od njih, koji nije želio da mu se pominje ime, kaže da je prilikom saniranja prethodne havarije, vlasnik obližnjeg stambeno poslovnog objekta „Razvršje“ ponudio da se o njegovom trošku postavi fleksibilna cijev što nije urađeno već je ponovo postavljena cementno-azbestna koja je trajala svega 20 dana.

Direktor komunalnog preduzeća Radenko Radulović uvjerava da će potrošači dobiti vodu danas prije sumraka ali se na taj način problem privremeno rješava jer se planira zamjena cementno- azbestne cijevi u dužini od desetak metara koja se dijelom pruža ispod kolovoza.

Gotovo na istom mjestu, sredinom oktobra 2013. godine mašine su prilikom izvođenja građevinskih radova pokidale elektro, vodovodne ali i druge instalacije što je izazvalo dugotrajan problem. Kako tada tako i ovog puta, razlozi su poznati. Dominantno, to je neažuran katastar podzemnih instalacija ali i anarhija koja vlada kada su u pitanju građevinski zahvati ove vrste. Kopalo se svugdje bez preciznih podataka o tome šta se i gdje nalazi ispod površine zemlje i bez nadzora po tom pitanju. Kao i ovog puta izostajala je i odgovornost zbog šteta i posledica nastalih zbog takvih ponašanja.

Upravo na tom mjestu, moderna saobraćajnica prekrila je mrežu kablova struje i telefona. Ako ništa drugo gradnji ulice morala je prethoditi identifikacija svih instalacija, njihovo kanalisanje i postavljanje šahti što bi omogućilo da se makar jedna žabljačka ulica ne prekopava prilikom svakog kvara. Predsjednik Opštine Veselin Vukićević kaže da će se u narednom periodu u tom dijelu grada postaviti više ventila kako bi u ovakvim situacijama što manje potrošača ostajalo bez vode.

Galerija

Bonus video: