Krtoljani najavili kolektivan dolazak na suđenje Starčeviću

Protiv Starčevića kao "odgovornog lica u pravnom licu" tivatska policija podnijela je prekršajnu prijavu zbog toga što je 10. aprila više od 200 mještana Krtola i Krašića, na 40-tak minuta, samoinicijativno blokiralo saobraćaj na jednoj od najprometnijih raskrsnica u državi – kružnom toku na Jadranskoj magistrali između Tivta, Kotora i Budve.
77 pregleda 9 komentar(a)
MZ Krtoli zbor, Foto: Siniša Luković
MZ Krtoli zbor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.09.2016. 08:42h

Mještani Krtola organizovano će doći na suđenje koje je za 20. septembar zakazano u Sudu za prekršaje u Kotoru predsjedniku te tivatske Mjesne zajedice Ivanu Starčeviću.

Ukoliko on bude kažnjen, Krtoljani će odmah u povratku iz Kotora blokirati kotorsku raskrsnicu na Jadrankoj magistrali – odlučeno je na Zboru građana te MZ.

Protiv Starčevića kao "odgovornog lica u pravnom licu" tivatska policija podnijela je prekršajnu prijavu zbog toga što je 10. aprila više od 200 mještana Krtola i Krašića, na 40-tak minuta, samoinicijativno blokiralo saobraćaj na jednoj od najprometnijih raskrsnica u državi – kružnom toku na Jadranskoj magistrali između Tivta, Kotora i Budve.

Oni su na taj način izrazili revolt što predstavnici lokalne uprave Tivta i Vlade Crne Gore nisu reagovali na više puta ponovljene zahtjeve mještana da se sastanu i riješe problem sa slobodnim pristupom javnosti najljepšoj plaži u Krtolima - Pržna, a od koje indirektno živi veliki broj mještana koji se bave turizmom.

Krtoljani su došli do ugovora o 30-godišnjem zakupu te plaže koje je JP "Morsko dobro" potpisalo sa kompanijom "Qatari Diar", a koji Katarcima omogućava da zabrane pristup na minimum 70 odsto površine plaže svima osim klijentima i gostima svog budućeg stambeno-turističkog naselja koji "Qatari Diar" namjerava graditi u zaleđu jedne od najljepših uvala na Crnogorskom primorju.

Njihov protest upozorenja 10. aprila na kotorskoj raskrsnici, tada su svojim prisutvom podržali i aktivisti NVO "Naša Akcija", "Građanski savez nesvrstanih" i "Tivatska antikopcijska akcija", kao i predstavnici političkih partija "Bokeškog Foruma" i "Tivatske Akcije".

Policija je protiv Starčevića zbog toga podnijela prekršajnu prijavu zbog "neprijavljivanja protestnog skupa", a suđenje koje će se u utorak održati u Kotoru, mještani Krtola preksinoć su na zboru, ocijenili kao pokušaj njihovog kolektivnog zastrašivanja i istakli da to kod njih neće proći.

"Građani su sami, a ne Mjesna zajendica, donijeli odluku o blokadi raskrnice. Ako treba, svi ćemo ići na sud i sve neka nas tuže, ali od naših prava nećemo odustati i dozvoliti da nas zatvaraju u geto i da nemamo slobodan pristup plaži Pržna koja je životni interes svih Krtoljana što žive od turizma", čulo se na skupu u Domu kulture "Uroš Rautović".

Starčeviča će pred sudom braniti advokat Petar Samardžić koji se sam javio da pomogne mještanima u njihovoj borbi.

Okrivljeni predsjednik MZ ponovio je da mu je prilikom saslušanja u policiji prije nekoliko mjeseci, inspektor preporučio da je "bolje da MZ preuzme krivicu nego da podnesemo krivičen prijave protiv pedesetak lica koje smo evidentirali da su učestvovali u blokadi".

Starčević je podsjetio da su mještani Krtola samoinicijativno odlučili da prelaženjem pješačkog prleaza na kružnom toku na magistrali, izraze protest zbog toga što su ih sve državne institucije kojima su se obraćali zbog problema sa pristupom plaži Pržna, ponajviše tadašnji tivatski gradonačelnik Ivan Novosel (DPS), ignorisale i nisu se ostvrtale na njihove zahtjeve.

"Zbog protestnog skupa došlo je zbog ignorantskog stava državnih i opštinskih službi prema nama, posebno tadašnjeg gradonačelnika Novosela koji je četiri mjeseca ignorisao naše pozive i molbe. Mještani su na zboru 9. aprila od MZ tražili da se blokira magistrala, ali smo ih mi i tada pozivali na nastavak dijaloga sa nadležnima i pokušali ih odvratiti od radikalizacije iskazivanja nezadovoljstva. Narednog dana građani su samoinicijativno otišli na raskrsnicu i na njoj prelazili put preko pješačkog prlaza, što zakonom nije zabranjeno. Došlo je do zastoja u saobraćaju koji je bio manji od onih koji su na tom putu, vladali tokom cijelog ovog ljeta", kazao je Starčevič dodajući da on nije kriv što policija 10. aprila nije zaustavljala pješake.

TA Podržava Krtoljane o bojkotovanju sjednice SO

U znak podrške Ivanu Starčeviću, odbornici “Tivatske Akcije” će bojkotovati današnju sjednicu SO Tivat.

“Podnošenje prekršajne prijave ovim povodom ne može se drugačije posmatrati nego kao pokušaj vlasti da se građani zaplaše, i obeshrabre da slobodno izražavaju građanski protest. Ovakvim postupcima, međutim, samo se podižu tenzije, i kod slobodnih ljudi izazivaju suprotan efekat. Najmanje što nam danas kao društvu treba jeste ovakvo podizanje napetosti, pa pozivamo sve one koje je trenutno dopalo da imaju malo moći i vlasti u svojim rukama, da se okanu kontraproduktivnih pritisaka svojstvenih totalitarnim režimima, i da se umjesto toga konačno posvete rješavanju ogromnih bezbjednosnih problema koji iz mjeseca u mjesec naše društvo sve brže približavaju potpunoj kriminalnoj anarhiji”, saopštila je juče TA.

Bonus video: