Brat Jelene Šćepanović unaprijed dobio projekat za Verige

Nekoliko izvoda iz konzervatorskih uslova, u koje je Dan imao uvid, ukazuju na sumnju da nijesu izdati u skladu sa pravilima struke
1052 pregleda 0 komentar(a)
Turski vrt Verige, Foto: Siniša Luković
Turski vrt Verige, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.09.2016. 13:12h

Firma Hefesta, koja gradi ugostiteljski objekat na Verigama, imala je konzervatorski projekat za izradu glavnog projekta privremenog ugostiteljskog objekta prije nego što je od Uprave za zaštitu kulturnih dobara dobila konzervatorske uslove, piše list "Dan".

Projekat je u novembru i decembru 2015. godine izradila kompanija Studio prostor Podgorica za investitora Hefesta iz Herceg Novog. Gradnja na lokalitetu Turski rt u Verigama dovela je do toga da je uništena prirodna kamenikta obala ispod jednog od najljepših vidikovaca u Boki

Jedan od osnivača firme Hefesta je Aleksandar Šćepanović, brat manekenke Jelene Šćepanović, prijateljice predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Nekoliko izvoda iz konzervatorskih uslova, u koje je Dan imao uvid, ukazuju na sumnju da nijesu izdati u skladu sa pravilima struke, već po osnovu unaprijed pripremljenih planova.

Jednu od najatraktivnijih lokacija u Boki, sa pogledom na Perast i ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa, “Hefesta” je dobila u zakup, kao jedini ponuđač na oglasu koji je za njeno izdavanje po instrukciji MORT-a sredinom maja prošle godine raspisalo „Morsko dobro“.

Prema Planu, na ovoj lokaciji na katastarskim parcelama 68 i 69 K.O. Kostajnica predviđeno je postavljanje “privremenog objekta sa terasom površine cca 190m2 za ugostiteljsku djelatnost - turistički info-punkt, suvenirnicu, kafe-londž bar”, kao i uređenje parking prostora, javne rasvjete, opremanje javnim mobilijarom (klupe, žardinjere sa cvijećem, teleskop za razgledanje, kante za smeće itd).

Ova lokacija sastavni je dio Uneskoovog zaštićenog područja svjetske prirodne i kulturne baštine, ali to nije spriječilo institucije koje vode Anastazija Miranović i Ervin Spahić da ”aminuju” prostornu i estetsku devastaciju Turskog rta na Verigama i izvođenje radova koji su do neprepoznatljivosti izmijenili prirodni izgled obale na tom mjestu.

Bonus video: