Međunarodna saradnja prioritet u borbi protiv terorizma

Dvodnevnu regionalnu konferenciju organizuje Ministarstva odbrane Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u Podgorici
103 pregleda 0 komentar(a)
konferencija, Ministarstvo odbrane, Foto: Ministarstvo odbrane
konferencija, Ministarstvo odbrane, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 17.09.2016. 15:18h

Međunarodna saradnja i razmjena bezbjednosnih i obavještajnih podataka postali su prioritetan oblik preventivnog djelovanja i sprječavanja terorističkih akcija, a NATO je najbolji okvir za takvo djelovanje, ocijenjeno je na konferenciji „Terorizam i mediji“ koja je danas počela u Budvi.

Dvodnevnu regionalnu konferenciju organizuje Ministarstva odbrane Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, načelnik Službe za odnose sa javnošću u tom resoru, Mehmedin Tahirović, kazao je da su dinamične promjene u metodologiji terorističkih djelovanja uslovile potrebu iznalaženja adekvatnih odgovora nacionalnih snaga bezbjednosti u borbi protiv terorizma.

„On je istakao da su međunarodna saradnja i razmjena bezbjednosnih i obavještajnih podataka postali prioritetan oblik preventivnog djelovanja i sprječavanja terorističkih akcija, a da je u savremenim uslovima organizacija kakva je NATO postala najbolji okvir za ovakvo djelovanje“, kaže se u saopštenju.

Direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivan Mašulović, naglasio je da je terorizam prepoznat kao najveća globalna opasnost u savremenim uslovima, koja neprekidno dobija nove pojavne oblike sa kojima se samostalno ne može izboriti nijedna država na svijetu, bez obzira na njenu veličinu i moć.

„Siguran sam da je danas, u uslovima sve komplikovanije bezbjednosne situacije na globalnom nivou, koju takvom generiše upravo terorizam, neophodno analitičko i multidisciplinarno sagledavanje terorizma, fenomena koji je prepoznat kao najveća opasnost i bezbjednosni izazov po moderni svijet i po osnovne civilizacijske tekovine i principe na kojima počiva savremeno društvo“, kazao je Mašulović.

On je dodao da je sagledavanje terorizma u svim njegovim aspektima, uzrocima, načinu funkcinisanja i djelovanja, organizaciji i ostalom, preduslov uspješne borbe protiv te bezbjednosne prijetnje.

Ambasador Velike Britanije u Podgorici, Jan Viting, izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju Ambasada ima sa Ministarstvom odbrane Crne Gore.

On je istakao značaj teme koja je izabrana kao fokus ovogodišnje PR Konferencije, naglašavajući da je riječ o „idealnoj prilici da se kroz iskustva i praksu u ovoj oblasti bliže upoznamo sa terorizmom u sadašnjem vremenu, kao i načinima na koje mediji izvještavaju o ovoj izuzetno važnoj temi“.

Prvog dana Konferencije glavne teme bile su savremeni terorizam, kao i odnos medija i terorizma.

Viši savjetnik u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Hrvatske i gostujući profesor u Maršal centru u Garmišpartenkirhenu, Anita Perešin, održala je predavanje na temu „Savremene terorističke prijetnje“, dok je analitičar u NATO Centru izvrsnosti za borbu protiv terorizma u Talinu, Henri Rikas, govorio o sajber terorizmu.

O tradicionalnim medijima i terorizmu govorio je novinar i publicista Zoran Kusovac, dok je o odnosu terorizma i društvenih medija govorio bivši šef digitalnih komunikacija u kabinetu premijera UK, Džimi Lič.

Bonus video: