Počeli "Dani meda" u Nikšiću: Ova godina nije bila dobra za pčelare

Zbog loše godine Dragoljub Šapurić iz Trebinja, koji je porijeklom iz Donjih Crkvica, morao je ljetos šest puta da seli pčele
650 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2016. 12:50h

Radosav Baćo Vučić iz nikšIćkog naselja Kočani s ponosom ističe da je, kako kaže, diplomirani pčelar.

“Škola je škola. Prošao sam pčelarsku školu, viši seminar u Trebinju, koji je organizovao Poljoprivredni fakultet iz Zemuna. Seminar je završilo nas pet, šest Nikšićana. Stekli smo znanje koje se drastično odrazilo na naše pčelarstvo, a pomogli smo i drugim ljudima”, kazao je Vučić koji je, sa još četrdesetak proizvođača iz Crne Gore i Republike Srpske izlagao na tradicionalnoj manifestaciji Dani meda, koju u Nikšiću u okviru septembarskih svečanosti organizuje pčelarska organizacija iz toga grada.

“Imam blizu 200 društava i bavim se pčelarstvom intezivno godinama, mada mogu reći da je to tradicija u našoj porodici koju je započeo moj djed. Mislim da se može živjeti od pčelarstva, ako to čovjek dobro organizuje, ako spoji znanje i praksu. Ova godina je bila vrlo loša, ali ako uz iskustvo i znanje upotrijebite svoje metode može se uspjeti”, kazao je Vučić.

Zbog loše godine Dragoljub Šapurić iz Trebinja, koji je porijeklom iz Donjih Crkvica, morao je ljetos šest puta da seli pčele.

“Ova godina je bila svakakva. Imao sam dosta seljenja, od Konavala, do Somine, Volujaka, pa sam uspio da u prosjeku imam 17 kila po društvu”, kazao je Šapurić koji ima pedesetak društava.

Pčelarstvo mu je dodatni izvor prihoda i kako je kazao predstavlja dobru potporu kućnom budžetu.

Vuk Šestović iz Stožera je prvo počeo da se bavi pčelarstvom, da bi prije 16 godina počeo i da pravi košnice.

“Imam četrdesetak društava, pravim košnice, i u posao je uključena čitava porodica. To nam je jedini izvor prihoda i može da se preživi od ovog posla, ali da se zaradi teško”, kazao je Šestović.

Manifestaciji, koju je Pčelarska organizacija iz Nikšića organizovala uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i Opštine, prisustvovalo je i 50 gostiju iz Slovenije.

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović, koji je otvorio "Dane meda", kazao je da važnost pčelarstva potvrđuje i činjenica da bi troškovi u poljoprivredi bez pčelarstva bili toliko veliki da bi se postavilo pitanje smisla bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

"Puno smo zajedno radili u ovoj djelatnosti, napravili Kuću meda, nabavili potrebnu opremu, uredili registre, neophodna dokumenta kako se primičemo Evropskoj uniji. Ova godina nije bila dobra za pčelare i nijesu mogli izvrcati meda koliko su htjeli, ali važno je da se iz godine u godinu povećavaju prinosi i broj ljudi koji se sve ozbiljnije i profesionalnije bave ovom djelatnošću", kazao je Ivanović i dodao da je potrebna dodatna edukacija u inostranstvu kako bi se dostigli oni koji su ispred nas.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić kazao je da se od pčela treba učiti kakav se odnos mora imati prema radu, kao i da pčelarstvo u Crnoj Gori dobija novu ulogu lidera u oblasti poljoprivrede.

"Mnogi razlozi navode na takav zaključak, počev od organizovanosti naše asocijacije, podrške države kroz mnoge programe, projekti EU, ulaganja i napori pčelara, međunarodna saradnja, mnoge kampanje i sajmovi", kazao je Miljanić i dodao da je Ivanović jedan od najzaslužnijih za brzi razvoj pčelarstva u Crnoj Gori.

Vojin Đukanović, predsjednik Pčelarske organizacije Nikšić, podsjetio je da je ta organizacija jedna od najorganizovanijih i najbrojnijih u Crnoj Gori, koja broji 300 pčelara sa oko 12 hiljada košnica, i koja godinama uspješno organizuje "Dane meda".

Galerija

Bonus video: