Asistenti volontiraju u nastavi do kraja godine

Mnogi asistenti neće prihvatiti da potpišu ugovor, kaže Milka Šćepanović iz Nevladine organizacije “Naše sunce”
61 pregleda 1 komentar(a)
Škola, đaci, školska godina, Foto: Luka Zeković
Škola, đaci, školska godina, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.09.2016. 19:31h

Asistenti u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama volontiraće do kraja godine, a ne do 16. oktobra kako je ranije najavljeno iz Ministarstva prosvjete.

To je predviđeno ugovorima koji su ponuđeni asistentima, u koji su “Vijesti” imale uvid. Asistenti u nastavi koji su angažovani u ovoj školskoj godini dobili su ugovore o volontiranju, počev od 1. septembra, do 31. decembra. U njima se ne navodi visina naknade, odnosno koliko će biti plaćeni.

Milka Šćepanović iz Nevladine organizacije “Naše sunce” kazala je „Vijestima“ da imaju informaciju da mnogi asistenti neće potpisati ugovor.

“Ne vjeruju obećanjima da će rad na crno biti plaćen. Dogovor nije bio ovakav, već je ranije saopšteno da će asistenti odmah nakon izbora dobiti ugovor o radu, te da će njihov angažman biti plaćen. Nije bilo pomjena da će volontirati do 31. decembra. A šta ćemo od januara, da opet pričamo istu priču. Šta da rade roditelji te djece”.

Ministarstvo prosvjete je prije početka školske godine preporučilo školama da od 1. septembra, do održavanja izbora - 16. oktobra, asistente u nastavi angažuju na bazi volonterskog rada. Preporuka je data na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim je ograničeno zapošljavanje od dana raspisivanja do održavanja izbora.

Na pitanje da li će i ko plaćati rad asistenata do 16. oktobra, iz Ministarstva su ranije kazali “Vijestima” da oni nemaju para za to i da je riječ o projektu Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG).

Asistenti u nastavi za djecu sa posebnim potrebama prošle godine su sa školama sklapali ugovor o radu, kojim je definisan i iznos zarade od 193 eura u neto iznosu. Zarada je, kako se navodi, utvrđena na osnovu ugovora između osnovne škole koja zapošljava asistenta na određeno vrijeme i ZZZCG.

Šćepanovićeva: Polovina od 265 djece nema asistenta

Šćepanovićeva kaže da polovina od 265 djece sa posebnim obrazovnim potrebama nema asistenta.

Upozorava i da u nekim podgoričkim školama jedan asistent radi sa više djece. “U OŠ ’21. maj’ je 13 asistenata, na više od 20 djece sa posebnim obrazovnim potrebama. U OŠ ‘Milorad Musa Burzan’ su za devet učenika dodijeljena tri asistenta”.

“Umjesto da ih ranije upoznaju sa djecom i roditeljima, asistente su djeci predstavili tek na nastavi”

Šćepanovićeva tvrdi da je na početku školske godine bilo problema, jer su neka djeca dobila nove asistente, što je kod njih “izazvalo stres i agresivno ponašanje”.

“Umjesto da ih ranije upoznaju sa djecom i roditeljima, asistente su djeci predstavili tek na nastavi”.

Bonus video: