Od zaraznih bolesti u avgustu oboljelo više od 11.000 osoba

Prijavljeno je da su četiri pacijenta oboljela od polno prenosivih bolesti (hlamidija, hepatitis B i genitalne bradavice) i jedna od lajmske bolesti
61 pregleda 0 komentar(a)
prehlada, Foto: Shutterstock
prehlada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2016. 16:38h

Od zaraznih bolesti koje se obavezno prijavljuju, uključujući respiratorne infekcije i grip, u avgustu je oboljelo 11.384 osobe, što je za 5,5 odsto više u odnosu na jul.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od akutnih respiratornih infekcija oboljelo je 10.945, diferenciranog i nediferenciranog oblika gripa tri, a od ostalih zaraznih bolesti 436 osoba.

Ukoliko se izuzmu akutne respiratorne infekcije i oblici gripa, najviše osoba je oboljelo od crijevnih zaraznih bolesti (249), respiratornih (95) i parazitarnih (80).

Među njima je 190 oboljelih od enterokolitisa (upala tankog i debelog crijeva), 47 koji su imali varičele (ovčje boginje), 43 oboljelih od enterobijaze (infekcija crijeva glistom) i 36 od šuge.

Prijavljeno je da su četiri pacijenta oboljela od polno prenosivih bolesti (hlamidija, hepatitis B i genitalne bradavice) i jedna od lajmske bolesti .

Iz Instituta je saopšteno da u avgustu nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

Naglasili su da su obolijevanje od zaraznih bolesti prijavile zdravstvene ustanove iz 20 opština i da nije bilo prijava iz Šavnika, Gusinja i Petnjice.

Stopa obolijevanja od zaraznih bolesti u avgustu je bila manja za 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bonus video: