Obuka za rad u reciklažnom centru

Sedmodnevnu instruktažu realizuju stručnjaci slovenačke firme „Riko ekos“, specijalizovane za proizvodnju sortirnica i presa i sprovođenje obuke za rad u tim pogonima
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2016. 13:44h

Deset zaposlenih u Komunalnom preduzeću pohađa obuku za rad u reciklažnom centru, nakon koje će i formalno početi sa radom postrojenja sortirnice i prese u ovom objektu koji je otvoren u maju a građen je partnerstvom Vlada Crne Gore i Slovenije.

Sedmodnevnu instruktažu realizuju stručnjaci slovenačke firme „Riko ekos“, specijalizovane za proizvodnju sortirnica i presa i sprovođenje obuke za rad u tim pogonima.

- Dva dana na Žabljaku sprovodimo teoretsku nastavu a sada je u toku praktičan rad. Ljudi brzo shvataju proces pokretanja traka i rad na presama kao i postupak na otklanjanju eventualnih kvarova. Dobili su i praktikume za rad a ako bude potrebe možemo kontaktirati telefonima pa čak i doći ukoliko se dogodi nešto kompleksnije - kaže Martin Anzerik iz slovenačke firme.

Tehnološke karakteristike postojećih presa omogućavaju presovanje papira, plastike i limenku. Presovanje metala i stakla u postojećim postrojenjima nijesu moguća.

- Očekujem da će pogoni uspješno raditi i da ćemo naći tržište za plasman reciklirane robe. Ipak, na samom početku, prilikom sortiranja onog što stiže u kontejnerima suočavamo se sa mnogo posla. Stiže svakojaki otpad pa čak i građevinski. Stoga je potrebno da se i kod građanstva probudi svijest o tome da je ono što oni odlažu u kontejnere uslov za naš efikasan rad. U narednom periodu nastojaćemo da postavimo kontejnere za reciklažno odvajanje otpada ali i tada je potrebna svijest korisnika naših usluga. Dosadašnja iskustva nijesu dobra jer pored svakojakog otpada, sadržaj u kontejnerima često gori jer se odlaže i zapaljen materijal, naročito tokom sezone grijanja - kaže direktor Komunalnog preduzeća Radenko Radulović.

Galerija

Bonus video: