Ministarstvo prosvjete: Podaci iz upitnika su povjerljivi i ne zloupotrebljavaju se

Specifičnost porodičnog okruženja je, kažu iz Ministarstva, značajna za pedagoški pristup svakom djetetu koji naročito pogoduje senzibilitetu djece iz nepotpunih porodica i njihovom adaptiranju na školu
241 pregleda 14 komentar(a)
Upitnik, Foto: Privatna arhiva
Upitnik, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.09.2016. 20:08h

Podaci iz upitnika o učenicima isključivo služe kao socio-ekonomski elementi pri formiranju odjeljenja shodno pedagoško-psihološkim standardima i isti se ne zloupotrebljavaju, poručeno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) danas ranije je ocijenjeno da je upitnik o osnovnim podacima učenika, koji je podijeljen u nekim osnovnim školama, nezakonito prikupljanje podataka i da ga hitno treba obustaviti.

“U obrazovnom sistemu se kontinuirano i predano vodi briga o svim učenicima u obrazovno-vaspitnim ustanovama i podaci iz upitnika isključivo služe kao socio-ekonomski elementi pri formiranju odjeljenja shodno pedagoško-psihološkim standardima i isti se ne zloupotrebljavaju”, navodi se u reagovanju Ministarstva.

Pojašnjava se da, prema programu rada stručnih saradnika, pedagozi i psiholozi strukturiraju odjeljenja prvog razreda tako da se zadovolje svi pedagoški i psihološki kriterijumi u cilju da sva odjeljenja imaju približno uravnoteženu strukturu (pol, obrazovni status roditelja, rezultati koje su djeca pokazala tokom testiranja, ljevorukost i sl.).

“Pri tome se koriste podaci dobijeni u razgovoru sa roditeljem/roditeljima ili starateljima djeteta ili putem upitnika što spada u profesionalnu autonomiju pedagoga i psihologa u skladu sa pedagoškom i psihološkom teorijom i praksom”, ističu iz Ministarstva.

Ovi podaci se, kako su naveli, odnose na zdravstveno stanje, socijalizaciju, kognitivnu i emotivnu zrelost kao značajne preduslove za uspostavljanje najboljeg pedagoškog odnosa prema učeniku.

Specifičnost porodičnog okruženja je, kažu iz Ministarstva, značajna za pedagoški pristup svakom djetetu koji naročito pogoduje senzibilitetu djece iz nepotpunih porodica i njihovom adaptiranju na školu.

Kako dodaju, upitnike ovog tipa pedagoško-psihološke službe u školama koriste godinama unazad i podaci dobijeni na ovaj način su povjerljivi.

“Stoga su vaše tvrdnje da se podaci iz upitnika zloupotrebljavaju neistinite i zlonamjerne, jer na primjer podaci o materijalnom obezbjeđenju porodice isključivo služe za ostvarivanje prava na besplatne udžbenike”, poručili su iz Ministarstva.

Oni su kazali da realizacija vaspitno-obrazovnog procesa, osim stručnih kompetencija prosvjetnih radnika, podrazumijeva i istančan senzibilitet za individualne potrebe učenika i njegovo porodično okruženje što je i CGO poznato ali, kako ističu, to svjesno zanemaruju.

“Zanemarujete sve što ima humani karakter, a to se dešava uvijek kada se približavaju izbori, pa je očigledna vaša namjera da ispolitizujete jednu uobičajenu školsku procedure”, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: