"Zviždač govori neargumentovano"

“Za javno izrečenu riječ svako treba da odgovara, bez obzira da li je rukovodilac ili 'zviždač'”
171 pregleda 2 komentar(a)
Dragomir Minić, Foto: Vijesti
Dragomir Minić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.09.2016. 18:44h

Iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) tvrde da bivši kontrolno prijemni organ (KPO) Dragomir Minić nije smijenjen sa tog radnog mjesta zbog iznošenja podataka u javnost, već zbog nestručnog rada.

Oni su reagovali na brojne optužbe bivšeg KPO, kojem je Agencija za sprečavanje korupcije dala status zviždača.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Za javno izrečenu riječ svako treba da odgovara, bez obzira da li je rukovodilac ili 'zviždač'”.

U ovom slučaju 'Zviždač' ima pravo na iznošenje bilo kakvih sumnji na rad menađžmenta a da za iste ne odgovara, a menadžment je dužan svakodnevno, pored svojih redovnih obaveza na organizaciji procesa rada, da demantuje optužbe koje se najčešće zasnivaju na neistinama i nestručnim tumačenjima.

Da su optužbe vezane za ugroženost bezbjednosti saobraćaja neosnovane, argumentuju činjenice da o ispravnosti naših voznih sredstva brinu diplomirani inženjeri (VII nivo obrazovanja) sa višedecenijskim iskustvom na tim poslovima i isto tako iskusni KV i VKV majstori, a zadnju ocjenu ispravnosti i odluku o uključivanju vozila u saobraćaj donose naše mašinovođe i pregledači, koji zbog putnika i sebe nikada neće pokrenuti neispravan voz niti im to može bilo ko narediti.

Izvršni direktor je svaku dobijenu prijavu procesuirao i provjeravao navode preko ovlašćenih rukovodilaca ili komisijski, pa i angažovanjem eminenetnih stručnjaka, a njihovom provjerom do sada nije bilo otkrivenih slučajeva da su navodi zviždača o ugrožavanju bezbjednosti i nezakonitosti istiniti.

Nije tačno da se za održavanje šest vozova brinu samo tri radnika, već je tačno da je na ovim poslovima angažovano 18 radnika od kojih šest diplomiranih inženjera mašinske i elektro struke.

Takođe nije tačna tvrdnja da je gospodin Minić smijenjen zbog toga što je pisao i javno saopštavao navodne nepravilnosti i nezakonitosti u radu menadžmenta već zbog toga što je nanio štetu kolektivu jer je ispravan voz zadržao neopravdano više od 30 dana.

Neopravdanim zadržavanjem voza, koji je nabavljen 2013. godine i proizveden po najnovijoj tehnologiji za tu vrstu vozova, a još je u garantnom roku i održavanje istog vrši proizvođač, gospodin Minić je nedvosmisleno pokazao da nema dovoljno znanja i kompetencija za obavljanje tog posla, čime je bez obzira na nanešenu štetu preporučio sebe kao nesposobnog za obavljanje radnih zadataka i poslova na koje je bio neopravdano raspoređen, s obzirom da ima završen samo III stepen stručne spreme.

I pored svega navedenog, menadžment je želio gospodinu Miniću dati još jednu šansu rasporedivši ga na radno mjesto kontrolora gdje i dalje ima puno učešće u kontroli bezbjednosti saobraćaja.

Savremeni način kontrole ispravnosti vozova zahtijeva i nova znanja kao što su : čitanje tehničke dokumentacije, rad na kompjuteru, korišćenje interneta itd. koja gospodin Minić ne posjeduje.

Stvarni povod obraćanja javnosti gospodina Minića je u suštini njegov lični interes, a to je niža plata u odnosu na prethodni period, za koju je sam zaslužan svojim nekompetentnim i nestručnim djelovanjem na prethodnom radnom mjestu.

Namjera gospodina Minića, koji nije uspio da obustavi saobraćaj putničkih vozova, radi ličnih interesa, na osnovu pogrešnog i neargumentovanog tumačenje propisa i tehničke dokumentacije, sada lične interse pokušava da ostvari putem dobijanja statusa zviždača.

Menadžment nema ništa protiv Minićevog novog angažmana ali još jednom želi istaći da bi bilo korektno raspolagati činjenicama i iste argumentovati, bez obzira da li iste nekom odgovaraju ili ne, jer ovakav način komunikacije najviše šteti kolektivu iz kojeg svi zajedno primamo plate.

Bonus video: