MONTEFARM I GLOSARIJ POTPISALI UGOVOR

Stižu vakcine protiv gripa

“Montefarm” je u prvoj polovini avgusta raspisao tender za nabavku vakcina, po skraćenom postupku od 22 dana, s obzirom na to da „nedostatak vakcina može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”.
0 komentar(a)
vakcina, Foto: Beta-AP
vakcina, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.09.2016. 18:39h

Veledrogerija “Glosarij” će  i ove godine  isporučiti vakcine protiv sezonskog gripa.

U ugovoru koji je potpisan između “Montefarma” i “Glosarija” krajem prošle sedmice piše da je ukupna vrijednost vakcina koje treba da budu isporučene 47.404,50 eura.

“Montefarm” je u prvoj polovini avgusta raspisao tender za nabavku vakcina, po skraćenom postupku od 22 dana, s obzirom na to   da „nedostatak vakcina može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”.

Traženo je 18.590 doza za imunizaciju osoba starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika, osoba sa oslabljenim imunitetom i onih koji su izloženi povećanom riziku od infekcije u ovkiru zanimanja...

Na tender su se javili “Glosarij” i firma “Farmalab”, čija je ponuda odbijena kao neispravna i koja se neće žaliti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki.

Vakcinacija protiv gripa počela je lani sredinom novembra, a prethodnih godina uglavnom u oktobru.

Domovima zdravlja u 2015. godini isporučeno je  20.300 doza, od kojih najviše (6.300)  podgoričkom, shodno potrebama.

Tokom posljednje sezone gripa, koja je trajala do maja ove godine, od komplikacija je preminulo 10 osoba. Zaključno sa 1. majom, prisustvo gripa tipa A i B laboratorijski je potvrđeno kod 19 osoba, dok je znatno više bilo oboljelih sa simptomima virusa.

Prema ovogodišnjem tenderu za vakcine, ponuđači su morali da dostave izjavu da je maksimalni rok isporuke 30 dana od dana prijema narudžbe. Potrebno je bilo dostaviti sertifikat analize izdat od proizvođača, nacionalne agencije ili laboratorije za kontrolu ljekova država EU, SAD, Kanade, Norveške, Švajcarske i zemlje bivše SFRJ, potvrdu da je vakcina proizvedena prema načelima dobre proizvođačke prakse ili drugim strogim standardima.

Neophodno je bilo i da rok upotrebe vakcine ne bude kraći od dvije trećine ukupnog roka trajanja...

Preporučujemo za Vas