Mladi traže brzi turizam, stariji velnes i spa centre na Žabljaku

“Zadovoljni smo posjetom. A prema onom što smo saznali, i kod gostiju je uglavnom zadovoljstvo prirodnim ljepotama, onim koje su prepoznate kroz tri stepena UNESKO zaštite i svim drugim prirodnim vrijednostima ovog prostora. I zbog toga što je, za razliku od ranije, ovog ljeta bilo obilje zabavnih, kulturnih i sportskih dešavanja koja su izazivala pažnju turista”, kazala je Krgović-Šarović
0 komentar(a)
Žabljak, Foto: Rajko Milić
Žabljak, Foto: Rajko Milić
Ažurirano: 14.09.2016. 16:33h

Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović-Šarović i šef Nacionalnog parka “Durmitor” Tomo Pajović, kazali su da su zadovoljni posjetom turista u ljetnoj sezoni, ali i da su evidentirali zahtjeve gostiju, kako bi ponuda u narednom priodu bila još bogatija.

Preko 60.000 gostiju boravilo je tokom tri ljetnja mjeseca u žabljačkim hotelima, kampovima, privatnom smještaju ili vikendicama, a preko 100.000 ulaznica prodato je za posjete NP “Durmitor”.

“Zadovoljni smo posjetom. A prema onom što smo saznali, i kod gostiju je uglavnom zadovoljstvo prirodnim ljepotama, onim koje su prepoznate kroz tri stepena UNESKO zaštite i svim drugim prirodnim vrijednostima ovog prostora. I zbog toga što je, za razliku od ranije, ovog ljeta bilo obilje zabavnih, kulturnih i sportskih dešavanja koja su izazivala pažnju turista”, kazala je Krgović-Šarović.

Rekla je da su vodeći centar planinskog turizma posjetili gosti sa svih meridijana a najčešći su bili Francuzi, Belgijanci, Izraelci, Rusi, Česi, Poljaci, Rumuni, Mađari a iz regiona Slovenci i gosti iz Srbije.

“Nijesu primijetili nešto za ozbiljnu kritiku ali traže više sadržaja za aktivni odmor, sport, zabavu i kulturu, naročito u okolnostima lošeg vremena, kada su bazeni, saune velnes i spa centri neophodna ponuda. Interesuju se za kvalitetne planinarske domove u kojima mogu dobiti hranu. Problematično je i parkiranje u gradu. Traže da kupe domaće proizvode, garantovano ekološke, kao i prodavnicu sa opremom za kampovanje i planinarenje. Kritikuju visoke cijene u nacionalnim restoranima i nedostatak javnih toaleta”, istakla je Krgović-Šarović.

Konstatovala je da uglavnom mlađi gosti traže “brzi turizam” - da automobilom obiđu i vide što više za kratko vrijeme.

“Traže avanturizam i traže takvu ponudu pa smo i predlagali zip lajn kod mosta na Tari, kanjoning kroz kanjon Nevidio, rafting ture, hajking ili bajking a pun pogodak je besprekorno funcionisanje uspinjača ka Savinom kuku i pratećih sadržaja koji se tamo nude”, kazala je Krgović-Šarović.

Ona konstatuje da su uspješnoj sezoni doprinijele kvalitetne pripreme i ostvarena saradnja sa institucijama turizma.

“To je razlog da je naplata boravišne takse povećana za 30 posto. Smanjen je procenat nelegalnog smještaja u privatnom smještaju. Na Tari više nema raftera bez licence ali su problem licence koje nemaju oni koji organizuju džiping ture. Boljim rezultatima rada doprinijela je vrhunska saradnja sa resornim ministarstvom i republičkom turističkom inspekcijom a efekat je i smanjenje sive ekonomije u ovoj oblasti”, rekla je. Kazala je da očekuje da još više sazri poslovna svijest kod žabljačke turističke privrede - kako u odnosu prema gostu, tako i u međusobnoj komunakaciji i odnosu sa lokalnom Turističkom organizacijom.

Tvrdi da je primjetno nepoznavanje stranih jezika naročito kod izdavaoca privatnog smještaja.

Pajović: Bukovima Tare ljetos se spustilo blizu 15.000 plovila

Direktor Nacionalnog parka “Durmitor” Tomo Pajović kaže da se u toku ljetnjih mjeseci bukovima Tare spustilo blizu 15.000 plovila, što je već sad više nego cijele prošle godine.

“Očekujem da će do kraja godine biti premašen prošlogodišnji rekord od 130.000 prodatih ulaznica. Gosti nijesu ukazivali na bilo kakve probleme ili negativnosti. Nije bilo većih incidenata, kako na Tari tako ni prilikom boravka u planini. Sezona je prošla bez požara. Slijedi nam renoviranje planinarskog doma u Škrci, za što su kapitalnim budžetom opredijeljena sredstva i nadam se da će se privesti kraju radovi na izgradnji restorana na Crnom jezeru”, rekao je Pajović.

Bonus video: