Dedović: REACT kamp jedini događaj na kojem se čuju oprečna mišljenja u vezi članstva u NATO

"Ideja za realizacijom ovakve ljetnje škole rodila se krajem 2007. godine i po prvi put učesnici su se okupili u Crkvičkom Polju. Od tada do danas, kamp je realizovan u devet različitih crnogorskih opština na sjeveru. Udaljenost od grada, ambijent sela, tišina i ljepota prirode su garancija ozbiljnog rada"
116 pregleda 2 komentar(a)
REACT kamp, Foto: Alfa centar
REACT kamp, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 14.09.2016. 13:13h

Ovogodišnji REACT, deveti po redu, koji je na Ivanovim koritima okupio 116 polaznika iz 29 zemalja, opravdao je očekivanja organizatora, NVO "Alfa centar" iz Nikšića, ali i učesnika koji su osim diploma, novih prijateljstava i lijepog druženja ponijeli i novo znanje iz oblasti odbrane, diplomatije, vojske i NATO integracija.

Izvršni direktor "Alfa centra" Aleksandar Dedović ističe da je "REACT kamp prvi i jedini događaj na kojem se čuju oprečna mišljenja, iznose i brane argumenti u vezi članstva u Alijansi".

"Ideja za realizacijom ovakve ljetnje škole rodila se krajem 2007. godine i po prvi put učesnici su se okupili u Crkvičkom Polju. Od tada do danas, kamp je realizovan u devet različitih crnogorskih opština na sjeveru. Udaljenost od grada, ambijent sela, tišina i ljepota prirode su garancija ozbiljnog rada", kazao je Dedović.

Priznaje da je koncepcija kampa u početku bila prilično neprihvatljiva za domaće partnere koji su, kako ističe, "robovali predrasudama da se o ovim temama diskutuje isključivo u skupim hotelima, uz šampanjac i morske plodove".

"Uz podršku NATO-a i nekoliko ambasada u Crnoj Gori za par godina REACT je prerastao iz regionalne u međunarodnu školu. Imajući u vidu da su polaznici kampa budući lideri i donosioci važnih odluka u svojim zemljama, veoma je važno da upoznaju Crnu Goru, političke, ekonomske i bezbjednosne prikike, kao i svoje vršnjake istih interesovanja . Naši mladi ljudi su u prilici da razgovaraju sa kolegama kako iz NATO zemalja, tako i onih koje nemaju nikakav kontakt sa ovim Savezom", istakao je Dedović.

Predavači su eksperti sa različitih univerziteta širom svijeta, predstavnici NATO-a, diplomate, predstavnici izvršne vlasti, vojske, poltičkih partija, nevladinih organizacija i medija, a osim obaveznog sportskog i kulturnog programa, učesnici kampa stiču mogućnost da vježbaju govorništvo i na taj način postanu što bolji debateri.

"Osobenost predstavlja i organizacija studijske posjete tokom koje se prevoz učesnika vrši vozilima koje nam svake godine ustupa Vojska Crne Gore. U svim ovim uslovima gradi se razumijavanje i povjerenje među mladim ljudima različitih kultura, tradicija i običaja i svi oni odlaze svojim kućama prepuni znanja i energije, spremni da stečena znanja i iskustva šire u svojim zemljama", kazao je Dedović.

"Već danas, među ranijim polaznicima koji su kao studenti učestvovali na REACTu, sa ponosom prepoznajemo 14 poslanika, šest visoko pozicioniranih u organima izvršne vlasti, 31 rukovodilac u nevladinim organizacijama i političkim partijama, četiri glavna urednika i 12 iskusnih novinara", zaključio je direktor "Alfa centra".

Bonus video: