Projekat Ministarstva: Finansiraće 66 studenata

Na konkurs, koji su ti resori objavili 24. marta, a koji je bio otvoren do 6. jula, stiglo je 120 prijava, od kojih 97 za magistarske, 11 za doktorske i 12 za postdoktorske studije
64 pregleda 1 komentar(a)
studenti, Foto: Vesko Belojević
studenti, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.09.2016. 11:47h

Ministarstva prosvjete i nauke finansiraće 66 kandidata za magistarske, doktorske i postdoktorske studije u okviru projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost – INVO“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, projekat se realizuje drugu godinu i, u okviru njega, finansiraće 49 dobitnika stipendija za magistarske, sedam za doktorske i deset za postdoktorske studije.

“Ministarstvo prosvjete finansiraće dobitnike stipendija za magistarske studije sa 364.400 eura, dok će Ministarstvo nauke korisnike stipendija za doktorske i postdoktorkse studije finansirati sa 194.961 eura neto iznosima”, precizira se u saopštenju.

Na konkurs, koji su ti resori objavili 24. marta, a koji je bio otvoren do 6. jula, stiglo je 120 prijava, od kojih 97 za magistarske, 11 za doktorske i 12 za postdoktorske studije.

“Nakon isteka roka za prijavu, izvršena je administrativna provjera prijavne dokumentacije. Na dalji postupak evaluacije upućene su ukupno 94 prijave, od kojih 74 za magistarske, osam za doktorske i 12 za postdoktorske studije”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, ministarstva prosvjete i nauke formirali su, shodno pravilima Svjetske banke, ekspertske komisije za evaluaciju prijava, u čijem sastavu su bila tri inostrana eksperta.

Ekspertske komisije su, pojašnjava se, pripremile finalni evaluacioni izvještaj za svakog kandidata, sa zajedničkim komentarima i konačnim brojem bodova, koji će biti dostavljen svakom ocjenjivanom kandidatu.

“Komisije su, nakon sprovedene evaluacije prijava, utvrdile da pravo na Nacionalnu stipendiju za izvrsnost za magistarske studije ostvaruje 49, za doktorske studije sedam, a za postdoktorske studije deset kandidata”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, otvoren i transparentan postupak evaluacije prijava sproveden je u skladu sa Priručnikom za upravljanje programom stipendija.

“Stipendije za magistarske studije dodjeljuju se studentima magistarskih studija na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja u inostranstvu („full time“ student). Stipendije se dodjeljuju na period od jedne do dvije studijske godine, u zavisnosti od trajanja magistarskog programa”, kaže se u saopštenju.

Stipendije za doktorske studije dodjeljuju se, dodaje se, studentima doktorskih studija na univerzitetima u Crnoj Gori, uz obavezu realizovanja studijskog/istraživačkog boravka u inostranstvu, od minimum tri mjeseca.

Stipendije za postdoktorske studije dodjeljuju se istraživačima koji rade u Crnoj Gori, za istraživačke boravke na renomiranim istraživačkim ustanovama u inostranstvu, kako bi stekli međunarodno istraživačko iskustvo.

Stipendije se dodjeljuju za boravak od šest do 12 mjeseci.

Po završenim studijama stipendisti su obavezni da se vrate u Crnu Goru i u nacionalnom sistemu nauke i inovacija primijene stečena znanja.

Kako je saopšteno, svrha programa Nacionalne stipendije za izvrsnost je izgradnja istraživačkih kapaciteta putem dodjele stipendija za magistarske, doktorske i postdoktorske studije.

Time se, dodaje se, obezbjeđuje podrška za mlade, talentovane visokoškolce i istraživače iz Crne Gore koji žele da nastave akademsko i istraživačko usavršavanje i steknu međunarodno stručno iskustvo i pristup savremenoj istraživačkoj infrastrukturi.

Program je, kako se navodi, kreiran zajedničkim snagama ministarstva prosvjete i nauke u okviru INVO projekta, koji se finansira iz kredita Svjetske banke.

Glavni cilj projekta je, pojašanjava se, osnaživanje kvaliteta i relevantnosti visokog obrazovanja i istraživanja u Crnoj Gori, kroz reformu sistema finansiranja i obezbjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja i jačanje kapaciteta za istraživanje i razvoj.

Kompletna struktura Nacionalnog programa stipendija razvijena je po uzoru na EU program „Horizont 2020“ i model Marija Kiri programa stipendija.

“Na taj način svi aplikanti su stekli značajno iskustvo u konkurisanju za stipendije, što će im koristiti za apliciranje za druge evropske fondove u oblasti nauke, istraživanja i obrazovanja”, kaže se u saopštenju.

Na osnovu Konkursa za dodjelu Nacionalnih stipendija za izvrsnost koji je realizovan prošle godine, 38 studenta magistarskih studija, 25 studenta doktorskih i četiri studenta postdoktorskih studija stiču znanja, vještine i kompetencije na prestižnim univerzitetima i naučnim centrima širom svijeta.

Ministarstvo prosvjete je, kako se navodi, za te namjene u prethodnoj godini izdvojilo 270 hiljada EUR, dok je Ministarstvo nauke izdvojilo 355 hiljada eura u bruto iznosima.

Rang liste dobitnika stipendija su objavljene na sajtovima ministarstva prosvjete i nauke.

Bonus video: