Bandži sajla postavljena ilegalno: "Rendžeri naišli na agresivan otpor"

Iz NP “Durmitor” tvrde da ne znaju ko je postavio sajlu i pored zabrane rendžera, “Vijesti” saznaju da je riječ o ruskoj firmi
733 pregleda 0 komentar(a)
Markus Christen, bandži, Foto: Facebook
Markus Christen, bandži, Foto: Facebook
Ažurirano: 14.09.2016. 06:23h

Iz uprave Nacionalnog parka (NP) “Durmitor” nijesu odobrili skok švajcarskom turisti sa mosta na Đurđevića Tari.

I pored toga što oko mosta postoji nekoliko legalnih zip lajn sajli ova bandži džamping, na kojoj se radnja odvija, postavljena je bez bilo kakvih odobrenja, saglasnosti ili ispunjavanja bezbjednosnih uslova.

Direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović nije znao ko je na mostu postavio sajlu sa koje je skočio Švajcarac Markus Christen.

“Vijesti” saznaju da iza nje stoji “Exstrim džamping femili” iz Rusije, koja je i prošlog ljeta, na isti način, poslovala na Tari. Kilijentela su im bili uglavnom njihovi sunarodnici među kojima i veći broj djece. “Potvrđeno mi je da je sajla postavljena uprkos zahtjevu rendžera da to ne rade bez odobrenja. Rendžeri tvrde da su naišli na agresivan otpor, a okolnost da se to dešavalo prije nekoliko dana a da oni nijesu obavijestili upravu kako bi se angažovali drugi državni organi, imaće za posljedicu njihovu disciplinsku odgovornost. Sajla, još uvijek nepoznatih vlasnika, i danas radi”, kazao je Pajović i dodao da je o tome obavijestio policiju.

Na Fejsbuk stranici "Podgorički vremeplov", u ponedjeljak je osvanuo video snimak bandži džamping skoka Christena.

“Naime, gost iz Švajcarske, očigledno ljubitelj ekstremnih sportova, želio je da ispoba 'bungee jumping', i osjeti pravu dozu adrenalina. To ne bi bilo ništa neobično, da umjesto sa pojasa, nije visio sa sopstvene kože”, napisano je uz video zapis i fotografiju čovjeka kome su, umjesto za propisanu opremu, alke za koje se kači uže, za leđa fiksirane provlačenjem ispod kože.

Na snimku, koji traje više od četiri minuta vidi se skok i prelet preko Tare, praćen kricima zadovoljstva čovjeka.

Glavna sajla, niz koju klizi ona koja transportuje čovjeka, počinje sa portala mosta na pljevaljskoj strani gdje je ankerisana za betonsku konstrukciju, pruža se paralelno sa mostom, nizvodno, a završava na lijevoj obali Tare, u listopadnom rastinju gdje su takođe postavljeni ankeri.

Pajović je bio zatečen interesovanjem novinara za ovaj događaj, jer, tvrdi, nije čuo za Švajcarčev skok.

Bonus video: