Žurić: Vidjeću, ali to nije moja briga

Žurić ističe da u nadležnosti predsjednika Opštine ne spada “niti dodjeljivanje, niti oduzimanje književne nagrade 'Risto Ratković'”
96 pregleda 78 komentar(a)
Radovan Karadžić, Foto: Independent.co.uk
Radovan Karadžić, Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 13.09.2016. 06:19h

Bjelopoljac Ibrahim Čikić u ime potpisnika onlajn peticije uputio je pismo i javni protest predsjedniku Opštine Aleksandru Žuriću zato što nije pokrenut postupak za oduzimanje nagrade “Risto Ratković” Radovanu Karadžiću.

Onlajn peticiju za oduzimanje književne nagrade dodijeljene Karadžiću 1993. godine potpisalo je oko 200 građana Bijelog Polja i regiona.

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić je kazao “Vijestima” da u nadležnosti predsjednika Opštine ne spada “niti dodjeljivanje, niti oduzimanje književne nagrade 'Risto Ratković'”, ali da će razmotriti inicijativu.

Čikić je pozivajući se na član 57 Ustava Crne Gore, kazao da protestuje zato što još nije pokrenut postupak oduzimanja književne nagrade “Risto Ratković” koja je 1993. godine dodijeljena ratnom zločincu Karadžiću.

Risto Ratković, crnogorski umjetnik, poeta i velikan savremenog doba, zadužio je Bijelo Polje i Crnu Goru svojim umjetničkim djelima odašiljući univerzalne poruke ljubavi iz Bijelog Polja kao multietničkog grada.

„Nekada su Bjelopoljci živjeli za i bili prepoznatljivi na prostorima ex Jugoslavije po Ratkovićevim večerima poezije, sve dok ih Vaše partijske kolege 1993. godine u suštinskom smislu ne preimenovaše u Radovanove, iako su u formalno-pravnom smislu zadržale izvorno ime“, naveo je Čikić. „Gradonačelniče Bijelog Polja, osjećate li grižu građanske (ne pitam za birokratsku) savjesti zato što književnu nagradu 'Risto Ratković' i danas nosi 'čovjek' koji je od strane haškog tribunala osuđen na 40 godina robije i po osnovu počinjenog zločina protiv čovječnosti i genocida.“.

On je dodao da je suštinski razlog dodjeljivanja nagrade Karadžiću u vremenu nacionalističke euforije bila ideja formiranja Velike Srbije za koju su se tada zdušno zalagali DPS i SPS Slobodana Miloševića i pitao gradonačelnika da li može zamisliti Rista Ratkovića i njegovu reakciju ”siđimo u gradove, da bijemo gadove,” jer je i Risto živio u gradu. On je savjetovao predsjednika da je krajnje vrijeme da se distancira od partijskih grešaka njegovih kolega iz neposredne prošlosti i da vrati dignitet jednoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji.

„Imate prvorazrednu priliku da skupa sa nama vratite 'Ratkovićevim večerima poezije' izvorni smisao afirmacije i okupljanja pjesništva iz svih krajeva ex Jugoslavije“, navodi Čikić u pismu. Kazao je da iako na peticiji nema Žurićevog potpisa, vjeruje da će prepoznati dobru namjeru i založiti svu snagu autoriteta kako bi se sa spiska laureata Ratkovićeve nagrade izbrisalo ime dokazanog zločinca“, naveo je Čikić.

Ozbiljno ću razmotriti ovu, kao i svaku drugu inicijativu građana

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je najavio da će inicijativu građana razmotriti, kao što bi učinio sa svakom drugom.

On je naglasio da u nadležnosti predsjednika Opštine ne spada “niti dodjeljivanje, niti oduzimanje književne nagrade 'Risto Ratković'”.

„Razmotriću ozbiljno ovu kao i svaku inicijativu građana Bijelog Polja bez obzira na šta se ona odnosila“, prokomentarisao je kratko Žurić.

Bonus video: