Ana Đukanović brani Hitnu od zaposlenih

Zaposleni iz danilovgradske Hitne od Šegrta traže da ispita zašto premijerova sestra zastupa ZHMP koji ima pravnike
320 pregleda 13 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.09.2016. 19:47h

Zavod za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) Crne Gore angažovao je sestru premijera Mila Đukanovića, advokaticu Anu Đukanović, da ih zastupa u parničnom postupku koji su protiv njih pokrenuli zaposleni u danilovgradskoj Službi hitne medicinske pomoći.

Kancelarija Đukanovićeve zastupa ZHMP, iako posjeduje stručni kadar za zastupanje pred sudom.

To piše u pismu koje su ministru zdravlja prof. dr Budimiru Šegrtu poslali zaposleni iz danilovgradske Službe hitne pomoći.

Medicinari iz Danilovgrada tužili su poslodavca zbog neplaćenih putnih troškova za proteklih šest godina. Sudski postupak pokrenuli su nakon što preko Agencije za mirno rješavanje radnih sporova nijesu riješili problem.

Od Šegrta su tražili da im obezbijedi tretman kao ostalim medicinskim radnicima u Crnoj Gori, jer kako tvrde svi sem zaposleni u ZHMP dobili su putne troškove.

Ministru su objasnili da je zastupnik ZHMP, na čijem je čelu dr Saša Stefanović, pred Agencijom priznao da im duguju putne troškove od aprila 2010. godine, ali da se Ministarstvo izjasnilo da nema obezbijeđena sredstva za isplatu.

“Nakon toga pokrenut je parnični postupak u kome se ovo naše pravo osporava i pokušavaju nam se nametnuti ogromni sudski troškovi, zašto što je JZU ZHMP angažovao advokatsku kancelariju Ane Đukanović, iako posjeduje stručni kadar za zastupanje pred sudom. Stoga Vas ovim putem molimo da preduzmete radnje kako bi se u narednom periodu i nama isplatila naknada, kao što je urađeno zaposlenim u drugim zdravstvenim ustanovama”, napisali su oni.

Ljekari, medicinski tehničari i osoblje danilovgradske Hitne tražili su od Šegrta i da provjeri iz kojih razloga i na koji način je JZU ZHMP angažovao advokatsku kancelariju premijerove sestre.

“Upravo je premijer potpisao Odluku po kojoj je ista naknada isplaćivana drugim osobama koje se nalaze u istoj pravnoj situaciji kao i mi”, napisali su oni.

Od Šegrta su tražili i da obezbijedi da ne plaćaju troškove angažovanja advokatske kancelarije Ane Đukanović, jer to smatraju kao dodatno kažnjavanje.

“U protivnom, očekujemo objašnjenje i razloge zbog kojih se mi tretiramo na drugačiji način od onih koji su u istoj situaciji, odnosno zbog čega smo žrtve diskriminacije i arbitrernog odlučivanja na našu štetu. Očekujemo i objašnjenje i razloge zbog kojih nas pokušavaju dodatno kazniti zato što tražimo svoja prava”, piše u pismu koje su potpisali zaposleni čija su imena poznata redakciji “Vijesti”.

“Samo tražimo ono što je naše i što nam po Zakonu pripada. Uprkos tome što je Stefanović priznao dug, kada smo podnijeli tužbu angažovao je premijerovu sestru. Sada nam pričaju da ćemo izgubiti spor, jer je navodno on donio odluku po kojoj može, a i ne mora da plaća putne troškove”, kazali su oni “Vijestima”.

Bonus video: