Prirodnjaci i biolozi mapirali biodiverzitet podmorja na području Luštice i Trašte

Obrađeni podaci se mogu uvrstiti u nacionalnu bazu i pomoći budućem monitoringu i uspostavljanju Natura 2000 u moru
457 pregleda 0 komentar(a)
Ronioci, Foto: Green Home
Ronioci, Foto: Green Home
Ažurirano: 12.09.2016. 18:40h

Prirodnjaci i biolozi su juče pomoću ronilačke i stručne opreme mapirali biodiverzitet podmorja na području poluostrva Luštice i uvale Trašte.

Izvršna direktorica nevladine organizaicje “Grin houm” Nataša Kovačević kazala je da su organizovali mapiranje morskih vrsta i staništa u crnogorskom podmorju, sa partnerima Udrugom “Sunce”, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima DU-NE županije i Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore (EPA):

“Ronioci sa stručnim znanjem iz oblasti zaštite prirode su mapirali biodiverzitet podmorja na području poluostrva Luštice i uvale Trašte na lokacijama rt Arza, Zlatna luka, Posejdonov grad, Ponta Veslo, rt Mačka, Dobra luka do rta Kočište.”

Pojasnila je da su svi podaci, nakon zarona, obrađeni i objedinjeni u elektronskoj bazi podataka. Tvrdi da se mogu uvrstiti u nacionalnu bazu i time pomoći budućem monitoringu zaštićenih vrsta i uspostavljanju mreže Natura 2000 u moru.

Kovačevićeva je istakla da je riječ o zahtjevnim aktivnostima koje je “Grin houm” realizovao u prekograničnoj saradnji. Ocijenila je da je veoma značajno da stručni ljudi iz oblasti zaštite prirode imaju priliku da se bave ronjenjem i na taj način stiču praktična znanja i za buduće aktivnosti izučavanja i zaštite biodiveziteta mora.

Smatra da je posebno značajna druga faza aktivnosti kartiranja koja će se raditi na potezu uvala Žukovac do rta Platamuni:

“S obzirom na to da je riječ o području koje je Crna Gora već označila kao EMERALD područje i planira ga staviti pod zaštitu, zbog vrijednosti morskih staništa i vrsta koje se nalaze na listama EU Direktiva i međunarodnih konvencija čija je Crna Gora potpisnica.”

Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora kazala je da će mapiranje podmorja biti nastavljeno u posljednjoj sedmici septembra, zavisno od vremena:

“Iz tog razloga pozivamo sve zainteresovane volontere ronioce, koji imaju afiniteta prema biologiji mora da nam se pridruže u narednom periodu i daju svoj doprinos istraživanju biodiverziteta mora.”

Bonus video: