Djeca će učiti da zapale vatru, podižu šator

Takmičenje u vuči konopa, skoku udalj, trci u džakovima
90 pregleda 0 komentar(a)
Izviđači, Foto: Privatna arhiva
Izviđači, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.09.2016. 15:54h

Nevladina organizacija Odred izviđača „Njegoš“ iz Podgorice organizuje od 16. do 18. septembra kamp „Spuž 2016“ za djecu od petog do osmog razreda.

Kamp u Spužu, kako je kazao starješina Odreda Milan-Poko Mijajlović, koncipiran je kao svojevrsna prezentacija rada jednog izviđačkog odreda sa kategorijom mlađih izviđača.

Aktivnosti na kampu biće podijeljene na predavačke i takmičarske.

„Na radionicama će mališani imati priliku da se, na jedan nov i direktan način, upoznaju sa time ko su izviđači, šta oni to rade, a kroz pripremu određenih segmenata kampa nauče kako se podiže šator, pali logorska vatra, sprema jelo“, kazao je Mijajlović.

Takmičarski dio kampa će, dodaje Mijajlović, biti tradicionalno izviđački, podrazumijevaće vuču konopa, skok udalj, trku u džakovima i slično.

On je kazao da će drugi dio takmičenja karakterističan za OI „Njegoš“ biti igre koje pored sportskog i takmičarskog duha bude i onaj intelektualni, poput „Autoput stratego“, „Palermo spava“, „MIG klik“.

Za učešće na kampu se od mladih izviđača zahtijeva da, u što manjem ruksaku, ponesu što više korisnih i potrebnih stvari.

„Konkretno za ovaj kamp bi to podrazumijevalo standardnu garderobu za vremenske prilike za dane kampa, pribor za ličnu higijenu, zdravstvenu knjižicu, baterijsku lampicu, pribor za jelo (porcija - može biti plastična šerpica, kašika, viljuška i nož). Ovo spada u ličnu opremu svakog učesnika“, pojasnio je Mijajlović.

Kompletnu ostalu infrastrukturnu opremu, poput šatora, vreća za spavanje, kuhinje, alata i drugog materijala obezbijedio je Odred.

„U suštini djeci je potrebno da dođu sa ruksakom i osmijehom, a mi ćemo se pobrinuti da se vrate još srećniji“, istakao je Mijajlović.

Na kampu može učestvovati tridesetoro djece. Kotizacija je 25 eura po učesniku kampa, dok je za djecu iz iste porodice, kotizacija 20 eura po učesniku.

Bonus video: