Herceg Novi: Bolja zaštita od poplava

Pored ovih aktivnosti, „Komunalno stambeno“ redovno radi i na održavanju zelenila
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2016. 13:49h

“Zahvaljujući poslu koji je urađen lani, ove godine biće dovoljna trećina svih prošlogodišnjih aktivnosti da građani Herceg Novog budu isto ili još bolje zaštićeni od poplava tokom sezone kiša. Na vrijeme se krenulo sa preventivnim aktivnostima i dio posla je već odrađen. Prve kiše bile su test koji je pokazao da sistem dobro funkcioniše, kazao je direktor preduzeća “Komunalno-stambeno” Branko Božović na današnjoj konferenciji za novinare.

On je kazao da su mapirane sve lokacije na teritoriji opštine, u saradnji sa Službom zaštite i spašavanja i Komunalnom policijom. Prošle godine je očišćeno oko 50 vodotokova, a očekuje se da ove jeseni učinak bude još bolji. Dio je ponovo očišćen – u Igalu i Baošićima, na Toploj i u Zelenici, a u drugim mjestima će tokom narednih dana. Čiste se korita rijeka, brojni potoci i kanali, ulični propusti i šahtovi, magistralni i lokalni putevi.

Lani je ušće rijeke Sutorine očišćeno od zemlje, šuta, kamena i ostalog otpada, čime je smanjena mogućnost izbijanja poplava u kišnom periodu, koje su proteklih godina otežavale život stanovništvu ovog naselja. Kooperanti će i ove godine biti angažovani na čišćenju oko 6,5 kilometara vodotokova, za šta se procjenjuje da je potrebno oko 60 sati rada mašina.

Božović je kazao da se intenzivno radi na završetku projekta uvođenja led rasvjete, te da bi uskoro trebalo da dobiju gotov sistem na upravljanje, za šta već imaju osposobljene ljude.

Pored ovih aktivnosti, „Komunalno stambeno“ redovno radi i na održavanju zelenila.

Sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi Ilija Peulić je kazao da je formiran stručni tim za izradu Lokalnog plana upravljanja otpadom 2016-2020, koji uveliko radi. Izradom ovog plana, u skladu sa Državnim planom upravljanja otpadom, riješiće se važna pitanja, među kojima i ona u nadležnosti “Komunalno-stambenog” – odlaganje zelenog i građevinskog otpada.

Galerija

Bonus video: