Protestuju jer nije pokrenut postupak oduzimanja nagrade "Risto Ratković" Radovanu Karadžiću

Ibrahim Čikić je Žurića zamolio da učini sve što je u njegovoj moći kako bi vratio „čistotu Ristove ličnosti i stvaralaštva uprljanu sramnom odlukom Skupštine Bijelo Polje kojom je Radovanu Karadžiću data književna nagrada Risto Ratković“
73 pregleda 9 komentar(a)
Radovan Karadžić, Foto: Reuters
Radovan Karadžić, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2016. 12:07h

Oko 200 građana Crne Gore i regiona zatražilo je od predsjednika Opštine Bijelo Polje, Aleksandra Žurića, da Radovanu Karadžiću bude oduzeta književna nagrada „Risto Ratković“, koja mu je dodijeljena 1993. godine.

Online peticiju za oduzimanje pjesničke nagrade Radovanu Karadžiću potpisalo je oko 200 ljudi iz Bijelog Polja, Crne Gore, zemalja Evropske unije (EU) i regiona.

„Na osnovu člana 57 Ustava Crne Gore, u ime velikog broja građana Bijelog Polja, Crne Gore i regiona javno protestujem zbog toga što još nije pokrenut postupak oduzimanja književne nagrade „Risto Ratković“ koja je 1993. godine dodjeljena ratnom zločincu Radovanu Karadžiću“, navodi se u pismu koje je Žuriću, u ime potpisnika peticije, uputio Ibrahim Čikić.

On je, u ime poštovalaca lika i djela modernog romansijera u crnogorskoj književnosti i jednog od njenih najznačajnijih pjesnika Žuriću napisao pismo, zahtijevajući od njega „poništenje dodijeljene književne nagrade „Risto Ratković“ ratnom zločincu Radovanu Karadžiću“.

Čikić je naveo da je Risto Ratković, crnogorski umjetnik, poeta i velikan savremenog doba, zadužio Bijelo Polje i Crnu Goru svojim umjetničkim djelima odašiljući univerzalne poruke ljubavi iz Bijelog Polja kao multietničkog grada.

On je u pismu pitao Žurića da li zna da je svaka Ratkovićeva riječ i svako njegovo slovo upućeno, prije svih ostalih, Bjelopoljcima radi očuvanja međuvjerske tolerancije, suživota i mira.

„Nekada su Bjelopoljci živjeli za i bili prepoznatljivi na prostorima ex Jugoslavije po Ratkovićevim večerima poezije sve dok ih Vaše partijske kolege 93-će godine u suštinskom smislu ne preimenovaše u Radovanove iako su u formalno-pravnom smislu zadržale izvorno ime“, naveo je Čikić.

On je Žurića zamolio da učini sve što je u njegovoj moći kako bi vratio „čistotu Ristove ličnosti i stvaralaštva uprljanu sramnom odlukom Skupštine Bijelo Polje kojom je Radovanu Karadžiću data književna nagrada Risto Ratković“.

„Siguran sam da ste saglasni sa mnom da životno djelo Radovana Karadžića ne korespondira sa životnim, umjetničkim i humanističkim djelom Riste Ratkovića“, naveo je Čikić.

On je saopštio da je peticiju potpisalo na stotine građana različitog kulturološkog i vjerskog opredeljenja iz Bijelog Polja, Crne Gore, EU i regiona.

„Iako na njoj nema Vašeg potpisa, vjerujemo da ćete prepoznati našu dobru namjeru i da ćete založiti svu snagu Vašeg autoriteta kako bi se sa spiska laureata Ratkovićeve nagrade izbrisalo ime dokazanog zločinca“, naveo je Čikić.

Kako je rekao, jedino na takav način mogu skupa oprati krvave tragove zločina sa „našeg Polja i našeg Rista“. „Vratimo našem Polju ime Bijelo a susrete pjesnika umjesto Radovanovim nazovemo i u suštinskom smislu izvornim imenom“.

„Gospodine Aleksandre Žuriću, do sada ste mogli izbjegavati da se suočite sa ovim činjenicama ali vas je aktuelni ministar za kulturu u Vladi gurnuo u vatru. Došlo je vrijeme da se morate odrediti da li ćete skupa sa Radovanom „ubijati gadove po gradovima“ (dakle i našeg Rista) ili sa nama i našim Ristom izgrađivati visoke moralne norme ponašanja i multietničko i konfesionalno Bijelo Polje. Čekamo Vaš odgovor“, poručuje se u pismu.

Bonus video: