Ruiniran nekadašnji bioskop u Ulcinju: "Lijepa" predstava za goste i mještane

Krov potpuno urušen, a iz Centra za kulturu nijesu se potrudili ni da ga sakriju od pogleda brojnih gostiju koji tuda stalno prolaze
374 pregleda 4 komentar(a)
Bioskop, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Bioskop, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 12.09.2016. 06:12h

Nekadašnje kultno mjesto i okupljalište mladih - ulcinjski bioskop u centru grada, sada je ruinirana građevina koja predstavlja opasnost za prolaznike.

Krov je potpuno urušen a iz Centra za kulturu koji gazduje objektom, nijesu se potrudili ni da ga sakriju od pogleda brojnih gostiju koji svakodnevno prolaze tom trasom.

Bivši menadžer Opštine Omer Barjaktari kaže da je bolno prolaziti svaki dan centrom i gledati u takvom stanju nekadašnju Kino-salu.

“Nije sve u gledanju filmova, nego ovako na ovaj način su zatvorena vrata i razvoju domaće kinematografije kao i filmske umjetnosi ukupno, a svjedoci smo da imamo dosta mladih talenata za razvoj ove kulturne djelatnosti, a opština i država im ne pruža ništa po tom pitanju”, kazao je on.

Zadnji filmovi u tom objektu emitovani su devedestih godina prošlog vijeka.

Bisokop je zvanično prestao da postoji 2002. godine.

Dok je bio menadžer, Barjaktari je sa saradnicima postigao saglasnost da Opština pokuša da napravi novi bioskop na starom mjestu, putem modela javno - privatno partnerstvo.

“Obavili smo i neke konsultacije i sa drugim opštinama koje imaju iskustva u ovakvom modelu finansiranja projekata koji je puno prisutan i u Evropi. Kao rezultat toga smo napravili Nacrt odluke za valorizaciju tog lokaliteta koji sam prezentovao članovima upravnog odbora JP Centar za kulturu, koji su trebali da daju saglasnost kako bi se ta odluka našla na dnevnom redu Skupštine. Međutim, za tu odluku se nikad nije glasalo, jer su negdje u to vrijeme počele političke pretumbacije što je i rezultiralo na kraju promjenom vlasti”, podsjetio je Barjaktari.

Direktor Centra za kulturu Astrit Salaj kazao je da bi Agencija za razvoj trebalo da projekat rekonstrukcije bioskopa izradi do kraja godine.

“Centar nema novca da finansira izradu tog projekta, zato smo se obratili Opštini. U svakom slučaju, objekat mora biti renoviran”, kazao je Salaj.

Bonus video: