Zbog radova na auto-putu: Selo Trimojevići odsječeno od svijeta

Put je prekopan na izlazu ispod nadvožnjaka u Klopotima, u blizini istoimenog tunela, a na makadamu su juče, kada je ekipa “Vijesti” bila na licu mjesta, parkirana bila dva bagera
2987 pregleda 0 komentar(a)
Put prema Trimojevićima prekinut, Foto: Zoran Đurić
Put prema Trimojevićima prekinut, Foto: Zoran Đurić

Selo Trimojevići u Bratonožićima odsječeno je od ostatka Crne Gore već 13 dana, do kuća se ne može automobilima, ni pješke, jer su izvođači radova na autoputu bukvalno presjekli saobraćajnicu mehanizacijom.

Put je prekopan na izlazu ispod nadvožnjaka u Klopotima, u blizini istoimenog tunela, a na makadamu su juče, kada je ekipa “Vijesti” bila na licu mjesta, parkirana bila dva bagera.

“Do sela se kao što vidite ne može ni pješke, a odavde, gdje je put raskopan, pa do kuća ima 1.600 metara. Radnika nema, ako dođu, rade malo nešto i odu. Maknut je i asfalt, do sela ne možemo putem koji koristimo odavno, a koji je uradio moj otac. Mašinama su probili novu makadamsku rutu, kojom teško može proći putničko vozilo, jer je loš”, istakao je mještanin Vladimir Tošković, pokazujući veliko i oštro kamenje na izrovanom putu.

Iz kineske kompanije CRBC je “Vijestima” saopšteno da se na “ovom potezu gradi pristupni put, koji će tu oblast povezati sa budućim autoputem”.

“Radovi su u toku i naši podizvođači i kompanija CRBC su posvećeni njihovom što skorijem završetku”, naveli su.

Tošković je pojasnio da u Trimojevićima ima pet domaćinstava, a da nijesu bili obaviješteni da će prekinuti vezu sa selom, a da nije prvi put da se tako nešto dešava.

“Trenutno tamo u selu imaju dva momka, koji su uzeli jedno imanje u zakup i drže veliku stoku. Dolazim redovno sa porodicom iz Podgorice, djeci je lijepo ovdje, imamo veliko imanje, ali sada nam je to onemogućeno. Pristupni put nam je nekoliko puta izmještan. Radovi se sporo izvode, ne znamo da li će biti asfalt vraćen. Nije sporno da se auto-put treba praviti, ali vezu sa selom moramo da imamo”, kazao je Tošković.

Prošle godine, kako je kazao, imali su isti problem, a na teren je nakon njegove žalbe zbog nekorektnog ponašanja firmi “Inžinjering put” i “Bemax”, izlazila komisija.

“Tada je problem brzo riješen. Te firme su podizvođači kineskoj kompaniji CRBC”, kazao je Tošković.

On je istakao da je sada stanje na terenu mnogo gore, nego ranije.

“Put koji je probijen ima jedan uspon, koji se teško savladava”, kazao je Tošković. Iz CRBC su istakli da je pitanje održavanja pristupnih puteva regulisano ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa i obaveza je izvođača radova.

Zamolili su mještane za razumijevanje i strpljenje, navodeći da su im od početka radova na autoputu izlazili im u susret prilikom sanacije starih i izgradnje novih puteva i da su im i sada na raspolaganju.

Bonus video: