Fejzić: Bajram da donese mir i razumijevanje

Prema njegovim riječima, pred Bogom je najplemenitiji onaj koji je najpobožniji, onaj koji vječne vrijednosti živi i srcem, i riječima, i djelom
13 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2016. 14:08h

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić čestitao je pripadnicima islamske vjerospivijesti Kurban Bajram poručujući da ovaj praznik treba da donese razumijevanje i mir među potomcima Ademovim i bude bajram buđenja i jedinstva.

On je kazao da hadžijski Kurban bajram sublimira dva nezaobilazna instituta islama - hadž i kurban.

“I jedan i drugi predstavljaju obavezu svakom muslimanu u skladu sa mogućnostima. Oba su živa škola učenja i manifestacije solidarnosti, jednakosti, pravednosti, praštanja i požrtvovanja. Uvjek i nanovo nas podsjećaju na prolaznost i vječnost, na život i dušu, na čovjeka i Boga”, naveo je Fejzić u čestitki.

On je kazao da je istorija ljudskog roda prepuna "vrijednosti" koje su nastajale na raznim ideologijama i nestajale zajedno sa njima.

“Samo su univerzalne ljudske vrijednosti kadre da opstaju i vode civilizaciju pravim putem. A one su utkane u sve Božije knjige. Život vjernika je u skladu sa njima, bez "kreativnih tumačenja" i izvrtanja zarad drugih ili tuđih ciljeva””, ocijenio je Fejzić.

Kako je kazao, poruke Kur'ana i Poslanika su jasne i nedvosmislene.

"Muslimani ni pod kakvim okolnostima ne smiju prihvatiti da budu „ni tlačitelji ni potlačeni“. Naše je učenje u jednakosti svih ljudi pred Bogom „jer svi potičemo od Adema, a Adem je stvoren od zemlje", kazao je Fejzić.

Prema njegovim riječima, pred Bogom je najplemenitiji onaj koji je najpobožniji, onaj koji vječne vrijednosti živi i srcem, i riječima, i djelom.

"Jednakost biološkog porijekla se odražava u jednakosti ljudskog dostojanstva koje je svim ljudima zajedničko. "O vjernici! Vi uvijek pravedni budite i radi Allaha pravedno svjedočite, makar to bilo i na štetu vašu..", kaže se u Kur'anu Časnom. Dakle, pravda ne zna za "više ciljeve"!", ukazao je Fejzić.

On je podsjetio da je danas dan Arefata kada hadžije traže i dobijaju oprost od Allaha.

Kako je naveo, Merhamet nalaže da se na današnji dan prisjetimo stravičnog zločina koji je počinjen tačno prije 15 godina nad nevinim civilima u Njujorku.

“Nažalost, spirali nasilja koje je tada krenulo još se ne nazire kraj. Solidarni smo u bolu i patnji sa porodicama nevinih žrtava, od Njujorka, preko Pariza i Damaska, do Ankare”, poručio je Fejzić.

S druge strane, kako je dodao, kao musliman, "plašim se da smo nedopustivo usamljeni u bolu koji osjećamo od tendencioznog upiranja prstom na našu vjeru, za sve nedaće od Istoka do Zapada".

Fejzić je poručio da solidarnost obavezuje na interakciju ili gubi smisao.

"Neka Uzvišeni Allah učini da ovaj Bajram, koji napokon svi muslimani svijeta praznuju u isti dan, bude bajram buđenja i jedinstva. Neka donese razumijevanje i mir među potomcima Ademovim. Neka nas učini od koristi i Zajednici i društvu", poručio je Fejzić.

On je u to ime svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i iseljeništvu čestitao Kurban bajram.

"Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar Kurban bajramin".