Stanković i Katnić aminovali nerad

“Nije sprovedena djelotvorna istraga, državni službenici postupali su nesavjesno”
66 pregleda 11 komentar(a)
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.09.2016. 13:19h

Specijalno tužilaštvo neće krivično goniti, a ni disciplinski sankcionisati, nikoga od kolega, zbog propusta u istrazi pokušaja ubistva novinara “Vijesti” Tufika Softića.

Napad na Softića, ispred njegove kuće u Beranama iz 2007. godine, nije pravosnažno okončan, kao ni postavljanje eksploziva 2012.

Nedjelotvorna istraga nije rezultirala nečijom krivičnom odgovornišću, pa je predmet zatvoren jer tužioci i policija nijesu obezbjedili dokaze.

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović obavijestila je 5. avgusta ove godine Akciju za ljudska prava i Softićevog advokataDalibora Tomovića da nema elemenata zloupotrebe službenog položaja, niti drugog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti u vezi sa propustima u istragama.

Tužiteljka je navela da su policija i tužioci “aktivno preduzimali radnje” i odbacila navode advokata da Softić nije mogao privatno da goni za pokušaj ubistva, jer je Više tužilaštvo u Bijelom Polju dozvolilo kopiranje spisa kad je rok za podnošenje optužnice već bio pri kraju.

Tomović je protestovao zbog takvog stava, navodeći u pismu VDT Ivici Stankoviću i glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da je tužiteljka “dopis zasnovala na pogrešnim činjenicama, koje mogu biti posljedica falsifikovanja dokumentacije” i da očekuje da se i to istraži.

“Mi svakako stojimo na stanovištu da u ovom slučaju nije sprovedena djelotvorna istraga, da su nadležni državni službenici postupali nesavjesno”, navodi Tomović u dopisu tužilaštvu i ističe će istrajati da se to i utvrdi.

Zamjenica višeg tužioca u Bijelom Polju Nada Bugarin 28. oktobra prošle godine, po sugestijama nadređenog Rifata Hadrovića, zbog nedostatka dokaza je obustavila istragu protiv Dragana Labudovića, Vladimira Labudovića i Ivana Asanovića zbog pokušaja ubistva Softića.

Zbog loše vođenje istrage, Tomović je podnio ustavnu žalbu, o kojoj još nije odlučivano.

On navodi da je Softiću povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Ocijenio je da je pretkrivični postupak trajao gotovo sedam godina, da skoro pet godina nijesu preduzimane istražne radnje i naveo konkretne propuste tokom postupka.

Pozivajući se na praksu Suda u Strazburu, Tomović je citirao predmete u kojima se navodi da razdoblje neaktivne istrage dovodi u pitanje njenu djelotvornost, čime se negativno utiče na mogućnosti utvrđivanja istine.

Među propustima u vođenju istrage, on je naveo da tužilac nakon napada, nije dao naredbu za blokiranje grada, da ni on ni istražni sudija nijesu izašli na lice mjesta, da nijesu saslušane osobe na koje je Softić ukazivao da su mu prijetile…

Bonus video: