Bonusi borcima protiv kriminala

Specijalni dodatak od 10 do 45 odsto uvećane zarade planiran je za tužioce, sudije, policajce, carinike, ali i za službenike ZIKS-a
104 pregleda 44 komentar(a)
Milivoje Katnić, Ivicca Stanković, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Ivicca Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2016. 05:54h

Svima u državnom aparatu koji se bore protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, pranja novca... biće povećane zarade.

Odluka o specijalnom dodatku usvojena je juče na sjednici Vlade, na predlog Ministarstva finansija koje vodi Raško Konjević.

Specijalni dodatak od 10 do 45 odsto uvećane zarade planiran je za tužioce, sudije, inspektore, carinske inspektore, zatvorske službenike, zaposlene u Ministarstvu odbrane...

Zaradu uvećanu za 45 odsto imaće tužioci Vrhovnog državnog tužilaštva koji postupaju u predmetima organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina, savjetnici i zapisničari koji postupaju u tim predmetima.

Specijalni dodatak u visini od 45 odsto zarade imaće i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, njegov tim tužioca, ali i državni tužioci koji su upućeni na rad u Katnićevo tužilaštvo, savjetnici, stručni saradnici, prevodioci, zapisničari i zaposleni u Stručnoj službi za informacione tehnologije i digitalne dokaze.

Za petnaest odsto zarada će biti uvećana poreznicima, carinicima, zaposlenima u Upravi za sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma i inspekcijske poslove, koji budu angažovani u Specijalnom timu. Oni će platu primati uvećanu samo za period u kom budu sarađivali sa Specijalnim timom.

Uvećanje od 45 odsto zarade dobiće službenici MUP-a zaposleni u Grupi za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS), rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja i službenici tog odjeljenja, sudije Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda koji postupaju u predmetima organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina...

Isto uvećanje sljeduje sudske savjetnike koji rade na tim predmetima, zapisničare i audio-video specijaliste i tehničare Sudskog savjeta koji pruža tehničku podršku sudijama.

Načelniku Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove u MO i zaposlenima u tom ministarstvu koji rade na prevenciji terorizma, špijunaže, diverzije i sabotaže zarada će biti uvećana 10 odsto.

Isti specijalni dodatak sljeduje i one čiji je zadatak otkrivanje i sprečavanje težih oblika kriminala u MO i Vojsci Crne Gore, zaposlenima na usmjeravanju rada Vojne policije prilikom obavljanja tih poslova, prikupljanja podataka o transnacionalnim asimetričnim prijetnjama i njihovog uticaja na MO i VCG, i pripadnicima MO koji su angažovani u međunarodnim misijama i operacijama.

Odlukom Vlade plate će biti uvećane i pojedinim službenicima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, uglavnom onima koji imaju direktan kontakt sa osuđenima za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, ili osumnjičenima za ta krivična djela.

Specijalni dodatak u visini od 15 odsto zarade dobiće zapovjednik zatvorske policije u Istražnom zatvoru, zatvorski policajci koji rade u Odsjeku unutrašnjeg obezbjeđenja za muškarce koji u skladu sa rasporedom službenika obezbjeđenja neposredno vrši obezbjeđenje lica kojima je pritvor određen zbog osnovane sumnje da su počinila krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina.

Za isti procenat zarada će biti uvećana sprovodnicima, zapovjedniku zatvorske policije u Kazneno popravnom domu, zatvorskim policajcima koji rade u Odsjeku unutrašnjeg obezbjeđenja za muškarce koji u skladu sa rasporedom službenika, zatvorskim policajacima I klase u C i F odjeljenju, koji neposredno vrši obezbjeđenje lica koja su osuđena za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina, ali i službenicima Odsjeka za interventne situacije.

Platu uvećanu 10 odsti primaće zaposleni u Odsjeku za carinske istrage Uprave carina, pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice policije i Grupe za antiteroristički pregled.

Bonus video: