Baković: Zaštitu države moraju jednako uživati svi mediji

Kao i u ranijim slučajevima napada na novinare i medije, Zaštitnik podsjeća da je njihova puna sloboda preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda i ukupne demokratske procese u društvu i da kao takva mora biti u stalnom fokusu pažnje nadležnih državnih organa
4 komentar(a)
Pink M kamenovanje, Foto: Filip Roganović
Pink M kamenovanje, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.09.2016. 16:49h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković najoštrije osuđuje napad na PinkM Televiziju, ocjenjujući da je u pitanju neshvatljiv bezumni i vandalski čin, koji treba hitno rasvijetliti, a vinovnike procesuirati.

"Kao što je obaveza medija da profesionalno izvještavaju poštujući pravila struke, tako je obaveza svih koji se ne slažu sa izvještavanja da svoje nezadovoljstvo iskažu isključivo u predviđenim proceduarama, a ne nikako nasiljem i necivilizovanim metodama", rekao je Baković.

Ombudsman je kazao da iako postoji opredjeljenje i nedvosmislen zahtjev za napretkom stanja u medijima i izvještavanju, sa akcentom na poštovanje slobode izražavanja, dostojanstvo novinara, a prije svega integriteta izvještača i medijskih kuća, ovakvi događaji pokazuju da se mora odlučnije, efikasnije i u kontinuiteu boriti za njihovu slobodu.

"Zabrinjava nerasvjetljavanje nasilnih akata iz prethodnog perioda, a u konkretnom slučaju posebno to što je ova medijska kuća već bila meta napada i što počinioci nisu privedeni pravdi", kazao je Baković.

Zaštitnik podsjeća da zaštitu države moraju jednako uživati svi mediji bez bilo kakve razlike, u pogledu vrste medija i vlasništva nad njima. U tom smilsu Zaštititnik očekuje od nadležnih državnih organa da u zakonitom i efikasnom postupku utvrde sve relevantne činjenice i počinioca/e privedu pravdi.

Kao i u ranijim slučajevima napada na novinare i medije, Zaštitnik podsjeća da je njihova puna sloboda preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda i ukupne demokratske procese u društvu i da kao takva mora biti u stalnom fokusu pažnje nadležnih državnih organa.

"Pokušaji zastrašivanja i fizički nasrtaji težak su oblik poništavanja temeljnih vrijednosti jednog društva i negacija ljudskih prava i sloboda u njemu. Ponavljanja takvih događanja i nedovoljna efikasnost organa zaduženih za sprovođenje zakona mogu stvoriti nepovjerenje u sistem informisanja. Njega mora zaštiti sistem vladavine prava i omogućiti mu poštovanje različitosti, koje treba da karakterišu svaku medijsku scenu", rekao je Baković.

Zaštitnik apeluje na očuvanje ovih vrijednosti u još jednom izbornom ciklusu koji je u toku, radi zajedničke dobrobiti i društvenog napretka u Crnoj Gori.

Policija radi na rasvjetljavanju kamenovanja prostorija TV Pink M

Iz Uprave policije je saopšteno da rade na rasvjetljavanju napada na prostorije TV Pink M.

"Dežurna služba Centra bezbjednosti Podgorica je 7. septembra 2016. oko 21.30 časova obaviještena da je došlo do kamenovanja prostorija TV Pink M koje se nalaze u centru Podgorice. Policijski službenici su izašli na lice mjesta odmah po prijemu obavještenja i o događaju obavijestili dežurnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Uviđajem na licu mjesta je konstatovano da je za sada nepoznato lice bacanjem kamenica polomilo dva stakla na prostorijama TV Pink M. Službenici CB Podgorica, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju događaja i identifikovanju lica koje je počinilo ovaj delikt", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Kamenovanje ne smije biti vid borbe protiv neistomišljenika

Neslaganje sa uređivačkom politikom bilo kog medija potpuno je legitimno, ali fizički napadi i kamenovanja nijesu i ne smiju biti način borbe protiv neistomišljenika, poručeno je iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Ta organizacija oštro je osudila sinoćnji napad na redakciju Televizije Pink Montenegro i uništavanje imovine tog medija.

Nepoznata osoba sinoć oko 21 sat i 30 minuta kamenovala je Televiziju Pink M u centru Podgorice i polomila stakla na zgradi. U napadu nije niko povrijđen.

“Ovakvo ponašanje agresivnih pojedinaca, nažalost, više nikoga ne iznenađuje, kao ni to što su novinari crnogorskih medija, osim što mnogi od njih moraju da brinu za golu egzistenciju, godinama unazad postali neka vrsta glinenih golubova, koje svako može da gađa, kad to poželi”, kaže se u reagovanju SMCG.

Kako su podsjetili, Televizija Pink M je i prije manje od godinu bila meta sličnog kamenovanja.

Prema njihovim riječima, iako su neki od huligana koji su to tada uradili navodno identifikovani, nije poznato da li su i procesuirani i, ako nijesu, zbog čega to nije urađeno.

“SMCG ponavlja da je neslaganje sa uređivačkom politikom bilo kog medija potpuno legitimno, ali fizički napadi i kamenovanja nisu i ne smiju biti način borbe protiv neistomišljenika. Takvo ponašanje treba odmah suzbiti jer, ako bi ga tolerisali, za 24 sata bi mogli da skliznemo u totalnu anarhiju”, smatraju u toj organizaciji.

Sindikat medija, kako su naveli, izražava solidarnost sa kolegama iz Televizije Pink M.

“Posebno pozivamo sve novinare i medijske radnike da budu oprezni, jer je očigledno da će kampanja za parlamentarne izbore 16. oktobra biti teška i mučna i da bi, u međusobnom ratu političara i njima bliskih centara moći, najdeblji kraj mogli da izvuku upravo novinari i medijski radnici”, navode iz SMCG.

Oni su pozvali policiju da odmah reaguje i identifikuje počinioca tog napada. "Nadamo se da će im posao biti olakšan jer su napadača snimile nadzorne kamere".

"Takođe, tražimo od Tužilaštva da odmah javno saopšti dokle se došlo sa procesuiranjem počinilaca prošlogodišnjeg napada na Televiziju Pink M, jer smatramo da samo efikasno i strogo kažnjavanje ovakvih nasrtaja može, ako ne odgovoriti, a onda makar zamisliti druge koji, možda, planiraju slične poduhvate protiv novinara i medija", ocijenjeno je iz SMCG.

DPNCG: Stvorena atmosfera da je ovo regularno

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) osudilo je kamenovanje zgrade TV Pink M u Podgorici i apelovalo na istražne organe da pronađu počinioce.

U DPNCG su ocijenili da je nekažnjivost napada na novinare i medije prethodih godina stvorilo atmosferu da je obračun sa poslenicima javne riječi regularan način izražavanja nezadovoljstva.

“Uređivačka politika medija ni na koji način ne smije biti alibi za nasilje, pa očekujemo da to imaju u vidu Uprava policije i Tužilaštvo koji su odgovorni jer svoj posao, prethodnih godina, nijesu radili i ne rade kako treba”, navodi se u reagovanju DPNCG.

GA: Neslaganje sa uređivačkom politikom medija ne treba da bude okidač za nasilje

„Iako se ne slažem s Vašim mišljenjem, branio bih do smrti Vaše pravo da ga iznosite.“ – izjava čuvenog Voltera trebalo bi da bude vodilja svima koji nisu saglasni sa svojim protivnicima, poručila je Kristina Ćetković ipred Građanske alijanse .

Ona je kazala da to što neko ima drugačiji stav, te viđenje cjelokupne crnogorske stvarnosti, ne treba da bude okidač i pokretač za nasilje. Posebno ne prema novinarima koji su kako kažu u ulozi poslenika javne riječi.

"Iako se nalazimo u izuzetno važnom političkom momentu to ne treba da bilo koga od nas navade na rješavanje problema kamenovanjem neistomišljenika. Postoje različite institucije kojima se građani i građanke mogu obratiti u cilju zaštite i poštovanja osnovnih ljudskih prava. Građanska alijansa apeluje na nadležne institucije da u što kraćem roku pronađu počinioca napada na prostorije televizije PINK i procesuira ga kako bi se poslala jasna poruka da nasilje nije rješenje za neslaganje sa uređivačkom politikom jednog medija" zaključila je Ćetković.

HRA: Kazniti kamenovanje televizije Pink M

Akcija za ljudska prava (HRA), povodom kamenovanja televizije Pink M, apelovala je na policiju i državno tužilaštvo da, u skladu sa svojim dužnostima, sprovedu efikasnu istragu i kazne sve napade na novinare i imovinu medija.

Iz te nevladine organizacije su osudili kamenovanje zgrade Televizije Pink M, koje se dogodilo u srijedu veče i koje su zabilježile kamere.

Kako su podsjetili, to je treće kamenovanje zgrade Pink M televizije.

“Prethodna dva nijesu kažnjena, niti su identifikovani počinioci. Prilikom prvog kamenovanja koje se dogodilo u oktobru prošle godine, povrijeđena je novinarka ove televizije Ivana Drobnjak”, navodi se u reagovanju HRA.

Oni su, kako dodaju, zabilježili da je to peti slučaj kamenovanja redakcije nekog medija u Crnoj Gori od 2013. godine.

Primjena nasilja, kako navode iz HRA, nije ni zakonit ni prihvatljiv način izražavanja protesta zbog neslaganja sa izvještavanjem medija.

“HRA apeluje na policiju i državno tužilaštvo da u skladu sa svojim dužnostima sprovedu efikasnu istragu i obezbijede kažnjavanje svih napada, i ponovo ističe potrebu da se napadi na novinare i imovinu medija proglase krivičnim djelima koja se strožije kažnjavaju”, kaže se u saopštenju.

RTCG: Napadi na medije ne doprinose rješenju političkih problema

Napadi na medije i ugrožavanje bezbjednosti novinara neće doprinijeti rješenju političkih problema, poručio je član Savjeta RTCG, Goran Đurović, i pozvao nadležne državne organe da hitno pronađu počinioce i nalagodavce napada na televiziju Pink M.

On je najoštrije osudio napad na prostorije televizije Pink M.

„Pozivam nadležne državne organe da hitno pronađu počinioce i nalagodavce i preduzmu neophodne mjere kako bi akteri ovog događaja bili adekvatno kažnjeni. Napadi na medije i ugrožavanje bezbjednosti novinara/ki neće doprinijeti rješenju političkih problema“, rekao je Đurović.

Naprotiv, kako je dodao, na ovaj način se samo stvaraju tenzije koje mogu biti dodatna prepreka za pronalaženje racionalnih političkih rješenja u javnom interesu.

„Nezadovoljstvo uređivačkom politikom medija se može iskazati na mnogo različitih civilizovanih načina, a nikako nasiljem. Svi mediji i drugi subjekti imaju pravo da rade u bezbjednom okruženju ukoliko zaista želimo da Crna Gora bude demokratska i uređena država“, poručio je Đurović.

Bonus video: