Od uzgoja i prodaje stoke dobro se živi

Bijelići drže tridesetak grla krupne stoke i četrdesetak sitne, a dio i otkupljuju...
174 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2016. 09:47h

Nikšićanin Đorđije Bijelić odlučio je prije 20 godina da napusti siguran posao u “Telekomu” i okrene se prodaji mesa.

Podržala ga je i supruga Branka, a dvije decenije kasnije Bijelići kažu da znaju da nijesu pogriješili. Bave se uzgojem, proizvodnjom i prodajom mesa i mesnih prerađevina.

“Dijete sam sa sela, iz Bara uskočkih, i stoku sam uvijek volio. Razumio sam se u to. U početku sam se uglavnom bavio samo trgovinom, a 2000. godine sam počeo da se bavim proizvodnjom i prodajom. Danas imam farmu, klanicu, sušaru, mesaru”, priča za “Vijesti” Bijelić.

Drže oko 30 grla krupne stoke i četrdesetak sitne, a ostalo nabavlja otkupom, dok dobra grla ostavlja za tov.

“Imamo sve suhomesnate proizvode i kompletan njeguški program. U pitanju je organska hrana sa terena Sinjavine. Povezao sam se sa hotelima po sjeveru i na primorju i tamo distribuiramo našu robu, jer svi traže organsku hranu, a naša je upravo takva”, tvrdi Bijelić.

Proizvodnja hrane i turizam su, kaže on, jedine grane koje su isplative i koje treba pratiti.

“To su uvezane grane koje imaju budućnost. Zato bih i preporučio mladim ljudima da se bave stočarstvom, jer od ovoga se može živjeti”.

Bijelić kaže da su uspjeli da kupe kompletnu poljoprivrednu mehanizaciju, cijeli vozni park, potrebne mašine i komore. Pomoć je, ističe, dobio i od Ministarstva poljoprivrede, uključujući i kredite koje je iskoristio za kupovinu mehanizacije. Bijelići zapošljavaju sedam stalnih radnika i nekoliko sezonaca. Tvrde da bi, da mogu da se vrate 20 godina unazad, opet krenuli istim putem.

“Ne znam šta bih drugo mogao da radim, kada ovo volim i znam da radim”, kaže Bijelić.

Ističe da radni dan traje po 16 sati, ali i da se nađe vremena za odmor i za druženje.

Djeca pomažu, supruga desna ruka

Đorđije kaže da sve troje djece pomažu koliko mogu i da mu je supruga Branka odavno desna ruka.

“Kada čovjek ima volju, ništa mu onda nije teško. I ja sam dijete sa sela tako da mi posao oko stoke nije nepoznat. Ponekad fali slobodnog vremena, ali navikne se čovjek. Toliko sam se uhodala u sve ovo da ne bih ni umjela ništa promijeniti. A i dobro mi je”, kaže ona.

Galerija

Bonus video: