Mještani Bakovića nakon deset godina nisu udisali dim

Iako se zvanično vodi kao privremena lokacija, u Bakovićima se pored ušća Plašnice u Taru gotovo četiri decenije odlaže otpad
64 pregleda 0 komentar(a)
Deponija Bakovići, Foto: Dragana Šćepanović
Deponija Bakovići, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 07.09.2016. 19:39h

Kolašinska deponija u Bakovićima ovog ljeta nijednom nije gorjela, nakon gotovo decenije požara na tom lokalitetu.

To je postignuto procesom takozvanog “konzerviranja”, kojem su pribjegli u lokalnom Komunalnom preduzeću, nastojeći da mještane i zaposlene u preduzećima u blizini deponije poštede gustog smrdljivog dima.

Ranijih godina po nekoliko sedmica ljeti u okolnim selima dim i smrad sa požarom zahvaćenog privremenog odlagališta otpada tjerao je mještane da drže zatvorene prozore kuća, a djeca i stariji su imali i zdrastvenih problema.

Zbog toga su na različite lokalne i državne adrese poslali brojne apele da im se, kako su navodili, “omogući pravo na disanje”.

Deponija je obično gorjela dok kiša ne ugasi vatru, jer su vatrogasci bili nemoćni da lokalizuju požar.

“Sada smo očistili deponiju, a zatim je i konzervirali. To je podrazumijevalo da na toj lokaciji istovarimo na stotine kubika zrmlje. Sada je određeno i tačno mjesto gdje se otpad istovara, a onda s vremena na vrijeme ponovo zatrpava zemljom. Ovog ljeta, zahvaljujući tim aktivnostima, deponija se nije nijednom zapalila”, kazao je direktor Komunalnog preduzeća Dragan Šekularac.

Prema njegovim riječima, u preduzeću na čijem je čelu trude se i da stanu na kraj običaju sugrađana da prave “divlje” deponije. Tako su postojeća nepropisna odlagališta kućnog otpada uklonjena, a na kritičnim lokacijama postavljeno desetak tabli sa upozorenjima da je zabranjeno bacati smeće van kontejnera.

Šekularac kaže da će od odluka zakonodavne vlasti zavisiti i sljedeće aktivnosti oko uređenja deponije u Bakovićima, ali da je Komunalno preduzeće spremno da u tom poslu učestvuje.

Iako se zvanično vodi kao privremena lokacija, u Bakovićima se pored ušća Plašnice u Taru gotovo četiri decenije odlaže otpad.

Mještani nekoliko godina zahtijevaju da se obustavi paljenje smeća na deponiji i da se sporevede opštinska odluka o privremenom skladištenju otpada.

Tom odlukom predviđeno je da se organizuje čuvarska služba kao i služba za održavanje privremenog skladišta komunalnog otpada, koja je ujedno obavezna da sprovodi mjere zaštite od požara.

Iz Nevladine organizacije “Green Home” prošle su godine sugerisali da bi Opština trebalo da uspostavi stražarske službe koje će onemogućiti namjerno paljenje otpada. Ekolozi tvrde i da je neophodno hitno uspostaviti sisteme primarne selekcije otpada gdje bi se posebno odlagao otpad koji kada se nađe na deponijama ima dalekosežne negativne efekte, kao što su različite kiseline, baterije, elektronski otpad...

Bonus video: