U smogu se gušili svaki drugi dan

Srednja godišnja koncentracija štetnih materija iznosila je 41,18 mikrograma po m3, a dozvoljeno je do 25 mikrograma
2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.09.2016. 15:52h

Svaki drugi dan prošle godine Pljevljaci su udisali vazduh u kojem je bilo više dima i čađi nego što je dozvoljeno.

Prema Vladinom izvještaju o stanju životne sredine, čak tokom 189 dana registrovano je prekoračenje graničnih vrijednosti PM 10 čestica.

Zakonom dozvoljeni broj prekoračenja je svega 35 dana godišnje.

Tokom više od pola godine, srednja dnevna vrijednost PM 10 čestica prelazila je dozvoljenu granicu od 50 mikrograma po metro kubnom.

Srednja godišnja koncentracija tih čestica iznosila je 99,81 mikrogram po metro kubnom, odnosno dvostruko više od dozvoljene granice, piše u izvještaju.

“Na osnovu izmjerenih vrijednosti, može se konstatovati veliko opterećennje vazduha u Pljevljima PM 10 česticama, ne samo zbog izmjerenih koncentracija, već i zbog velikog broja dana sa prekoračenjima”, stoji u izvještaju.

Srednja godišnja vrijednost visoko kancerogene materije benzo a pirena prelazila je skoro devet puta (8,79) propisanu ciljnu vrijednost od jednog nanogram po metro kubnom.

U izvještaju se ne navodi koliko dana su granične vrijednosti PM2,5 čestica, koje su opasnije po zdravlje ljudi, prelazile dozvoljene vrijednosti.

Konstatuje se samo da je validnih mjerenja bilo 240, a da je srednja godišnja koncentracija tih štetnih materija iznosila 41,18 mikrograma po metro kubnom, što je značajno iznad dozvoljene granične vrijednosti od 25 mikrograma.

Koncentracija sumpor- dioksida je tokom 2015. “značajno uticala” na pogoršanje kvaliteta vazduha u Pljevljima. Registrovana su 23 prekoračenja granične srednje vrijednosti sumpor- dioksida, a dozvoljeno je 24 godišnje. Zabilježeno je i 18 prekoračenja granične dnevne srednje vrijednosti, a dozvoljeno je samo tri.

Ostale vrijednosti koje mjere instrumenti mjerne stanice u centru grada, u Skerlićevoj ulici, bile su u dozvoljenim granicama.

Iz Građanskog pokreta URA zatražili su prije dva dana od Instituta za javno zdravlje zvanične podatke o broju oboljelih građana Pljevalja od malignih bolesti od 2014. do 1. septembra 2016. godine, kao i broj preminulih u navedenom periodu.

Traže i zvanične podatke o broju oboljele djece od respiratornih bolesti u istom periodu. Te podatke ranije su u više navrata tražili građani i nevladine organizacije, ali oni nikada nijesu javno objavljeni.

Vezišnica i Ćehotina najzagađenije

U Vladinom izvještaju se konstatuje i da su najzagađenije rijeke u Crnoj Gori Vezišnica i Ćehotina nizvodno od grada i da je stanje gore nego 2014. Navodi se da je zagađen i dio toka uzvodno od grada.

Podaci pokazuju da je Ćehotina ugrožena kanalizacionim vodama grada i vodama Vezišnice.

Na vodotok Vezišnice najviše utiču otpadne vode Termoelektrane Pljevlja, “antropogeni” uticaj duž njenog toga i mali vodostaj.

Konstatuje se i da analize pokazuju da nema povećanja opasnih i štetnih materija u uzorku zemljišta u prigradskom naselju Komini koji bi mogao biti uzrokovan radom Termoelektrane.

Koncentracija dima i čađi problem u Nikšiću i Podgorici

Prema Izvještaju, u Baru je u isto vrijeme prekoračenja dozvoljene koncentracije PM 10 čestica zabilježeno tokom 39 dana, u Podgorici 82, a u Nikšiću 113.

“Najveći broj prekoračenja, a ujedno i najveće koncentracije PM10 čestica izmjerene su tokom novembra i decembra. Ovaj problem je bio najizraženiji u Pljevljima, gdje su evidentirana svakodnevna prekoračenja...”.

Konstatuje se da je, kada je riječ o prisustvu sumpor- dioksida, vazduh u Crnoj Gori dobrog kvaliteta, “osim u urbanom dijelu Pljevalja, gdje su zabilježena odstupanja u odnosu na propisane standarde kvaliteta vazduha”.

“Povećane koncentacije policikličnih aromatičnih ugljovodonika, markera benzo(a)pirena i samog benzo (a) pirena, čija srednja godišnja koncentracija u Nikšiću, Pljevljima, Podgorici i Baru prelazi propisanu ciljnu vrijednost, ukazuju na veliki uticaj sagorijevanja goriva na kvalitet vazduha. Na kvalitet vazduha najviše su uticale emisije koje su rezultat sagorijevanja goriva u velikim i malim ložištima i u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, emisije iz industrije, kao i nepovoljni meteorološki uslovi”.

Bonus video: