Mještani Liverovića formirali volontersku ribočuvarsku službu

Osnivanje volonterske ribočuvarske službe je poslednja aktivnost pomenutog projekta koji je finansijski podržan od Fonda za aktivno građanstvo
169 pregleda 1 komentar(a)
Liverovići ribočuvari, Foto: Privatna arhiva
Liverovići ribočuvari, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.09.2016. 10:51h

Neformalna grupa građana, čiji je zadatak da se bavi očuvanjem jezera Liverovići u Župi nikšićkoj i rijeke Gračanice formirala je volontersku ribočuvarsku službu koju čini deset mještana sela Liverovići.

“Oni će u budućnosti biti zaduženi da čuvaju jezero od krivolova i vrše edukaciju ribolovaca i posjetilaca o značaju održivog korišćenje jezera i rijeke Gračanice. Volonteri ribočuvari su prošli i obuku koja je organizovana radi što bolje pripreme za izazove koji ih mogu očekivati tokom volonterskog djelovanja”, kazao je Nikola Perović, koordinator projekta „Povećanje zaštite jezera Liverovići i rijeke Gračanice“.

Osnivanje volonterske ribočuvarske službe je poslednja aktivnost pomenutog projekta koji je finansijski podržan od Fonda za aktivno građanstvo.

Radovan Jaredić, predsjednik Sportsko ribolovnog kluba (SRK) „Župa“, istakao je značaj postojanja volonterske ribočuvarske službe za buduće očuvanje jezera.

Grupa građana je stava da i nakon završetka projekta treba da nastave sa aktivnostima na oplemenjivanju i uljepšavanju terena, a tokom sastanka koji je upriličen povodom završetka projekta, izneseno je i nekoliko zanimljivih predloga poput pravljenja sportskog terena pored izletišta, izgradnja osmatračnice radi lakšeg praćenja stanja na jezeru, kao i korišćenje izletišta u edukativne svrhe i organizovanje raznih manifestacija na tom terenu.

Projet „Povećanje zaštite jezera Liverovići i rijeke Gračanice” realizovala je neformalna grupa građana sastavljena od ljubitelja prirode i mještana Liverovića u saradnji sa SRK Župa i NVO “Društvom mladih ekologa” Nikšić.

Bonus video: