Konkurs CZIP za projekte u oblasti održive poljoprivrede

“Poljoprivreda koja ne uvažava principe zaštite prirode te nije ekološki prihvatljiva najviše utiče na gubitak ptičijih staništa i pčela. Naša misija je da te uticaje svedemo na minimum”
0 komentar(a)
Polje, poljoprivreda, Foto: Shutterstock
Polje, poljoprivreda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.09.2016. 09:43h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) je, u saradnji sa partnerima iz regiona, objavio konkurs za organizacje koje žele da realizuju projekte u oblasti održive poljoprivrede.

Iz pet zemalja će biti odabrano 10 projekata, sa maksimalnim iznosom granta od 25 hiljada eura, a rok za predaju je 10. oktobar, do 16.00 sati.

Na poziv mogu konkurisati organizacije civilnog društva (OCD) iz Crne Gore, Srbije, Albanije, Makedonije i Kosova i to na temu zagovaranja u jednoj od tematskih oblasti održive poljoprivrede: kvalitet voda, zemljišta, biljna proizvodnja, stočarstvo, bezbjednost hrane, zaštita potrošača, poboljšanje položaja samih poljoprivrednika. Prihvatljivi su i projektni predlozi iz oblasti energije, upravljanja otpadom, zaštite biodiverziteta i očuvanja pejzaža.

“Poljoprivreda koja ne uvažava principe zaštite prirode te nije ekološki prihvatljiva najviše utiče na gubitak ptičijih staništa i pčela. Naša misija je da te uticaje svedemo na minimum”, navode iz CZIP.

Forme i smjernice za popunjavanje projektnog predloga su dostupni na web stranici te organizacije.

Osim mogućnosti da dobiju grant do 25.000 eura, organizacije čiji predlozi projekata budu odabrani imaće priliku da učestvuju u obuci na temu organizacionog razvoja i zastupanja/zagovaranja, učestvuju u obuci za pisanje projektnih predloga u oblasti održive poljoprivrede kao i mentoringu kroz punu podršku eksperata za razvoj projektnih aplikacija.

Konkurs se realizuje u okviru regionalnog projekta "Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: Jačanje zagovaračkih kapaciteta organizacija civilnog društva i kreiranje politika na Zapadnom Balkanu" koji finansira Evropska unija i traje četiri godine, sa ukupnim budžetom od 960.760 eura.

Partnerske organizacije sa kojima CZIP organizuje konkurs su ORCA (Srbija), AKTIV (Kosovo), FLOROZON (Makedonija) i IEP (Albanija).

Bonus video: