Država nije dala ni cent za liječenje 6.000 ljudi

Nemamo komunikaciju sa Šegrtom, kaže direktorica "Kodre"
167 pregleda 0 komentar(a)
Kodra, Foto: Luka Zeković
Kodra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.09.2016. 05:54h

Država još nije platila ni cent privatnoj klinici “Kodra” za preglede oko 6.000 građana i nekoliko desetina obavljenih operacija.

To tvrdi direktorica klinike Dragica Perović-Ivanović i ističe da će imati problema da naplate usluge.

Ona je pojasnila da je riječ o pacijentima koje su ljekari iz državnih ustanova uputili u “Kodru” tokom dva mjeseca, shodno Vladinoj odluci koja je ljetos stupila na snagu.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da je do 1. januara odložena primjena ugovora i da će pacijenti tek od naredne godine moći da biraju da li će se liječiti u Kliničkom centru (KC) ili “Kodri”, uprkos ranijoj najavi nadležnih da je to moguće od jula 2016.

Dobro upućeni izvor kazao je “Vijestima” da je razlog odlaganja primjene ugovora, koji još nije ni potpisan sa “Kodrom”, nedostatak novca u budžetu, ali i da će sredstva biti opredijeljena za 2017. godinu.

Perović-Ivanović juče je kazala da odlaganje nije u skladu sa ranijim dogovorom i planiranjima.

Ona tvrdi da nemaju komunikaciju sa ministrom zdravlja Budimirom Šegrtom.

Uprkos tome što je istakla da će problem biti naplata usluga koje su već obavljene u “Kodri” besplatno, dodala je da se odlaganje ipak neće negativno odraziti na poslovanje.

“Pacijenti će do sljedeće godine biti primorani da plaćaju usluge kod nas po cijenama višim nego u KC-u”, pojasnila je.

Šegrt je ranije kazao da će, shodno Vladinoj odluci, osiguranici iz Podgorice, Kolašina i Danilovgrada, koji imaju uput za bilo koji specijalistički pregled, moći da biraju da li će se liječiti u KC ili “Kodri”.

Usluge u “Kodri” će o trošku Fonda za zdravstvo moći da dobiju i pacijenti iz ostalih crnogorskih opština, koji imaju uput za tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Privatna bolnica radiće specijalističke usluge iz oblasti opšte, vaskularne i grudne hirurgije, urologije, oftalmologije, ortopedije, dok će iz oblasti hitne medicinske pomoći pružati usluge iz opšte hirurgije, ali bez traumatologije.

Šegrt je početkom juna na konferenciji za medije kazao da su očekivanja da će “Kodra”, nakon što odluka stupi na snagu, krajem tog mjeseca postati zdravstvena ustanova koja je uvrštena u mrežu.

Iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili kada će biti potpisan ugovor sa “Kodrom”, kao ni kada će pacijenti moći da se liječe.

Urološku operaciju rade i ubuduće

Fond za zdravstveno osiguranje ranije je pripremio nacrt ugovora sa Kodrom, na koji je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost sredinom prošlog mjeseca.

Perović-Ivanović tvrdi da im Fond još nije proslijedio ugovor.

“Vijesti” saznaju da će se o trošku Fonda do 1. januara u "Kodru" ipak upućivati pacijenti radi urološke operacije.

Izvor “Vijesti” pojasnio je da se operacija ranije radila u inostranstvu, a da je “Kodra” ponudila da je obavlja jeftinije.

Bonus video: