Vakcinacija će kasniti ako se oduži nabavka

Kao razlog skraćenja roka, naveli su da „nedostatak vakcina može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”.
62 pregleda 2 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Vijesti
vakcinacija, Foto: Vijesti
Ažurirano: 06.09.2016. 19:12h

Vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa mogla bi da kasni i do čak četiri mjeseca, ako “Montefarm” o najpovoljnijem ponuđaču za isporuku bude odlučio u krajnjem roku koji su naveli u tenderskoj dokumentaciji.

Tender za nabavku vakcine, kojim je zatraženo 18.590 doza, raspisan je početkom avgusta, po skraćenoj proceduri od 22 dana.

Uprkos skraćenoj proceduri, “Hemofarm” je ostavio rok od gotovo četiri mjeseca (120 dana), od dana javnog otvaranja ponuda, za donošenje odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Kao razlog skraćenja roka, naveli su da „nedostatak vakcina može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”.

Javno otvaranje ponuda, prema dokumentaciji sa sajta Uprave za javne nabavke, bilo je zakazano za 30. avgust.

Vakcinacija protiv gripa počela je lani sredinom novembra, a prethodnih godina uglavnom u oktobru.

Na tenderu je pobijedila veledrogerija „Glosarij”, a domovima zdravlja isporučeno je 20.300 doza.

Tokom posljednje sezone gripa, koja je trajala do maja ove godine, od komplikacija je preminulo 10 osoba. Zaključno sa 1. majom, prisustvo gripa tipa A i B laboratorijski je potvrđeno kod 219 osoba, dok je znatno više bilo oboljelih sa simptomima virusa.

Prema tenderu, za imunizaciju starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika, osoba sa oslabljenim imunitetom i onih koji su izloženi povećanom riziku od infekcije u okviru zanimanja, opredijeljeno je 48.148 eura.

Ponuđači su morali da dostave izjavu da će proizvode isporučivati sukcesivno tokom godine, ali i da je maksimalni rok isporuke 30 dana od dana prijema narudžbe.

Potrebno je bilo dostaviti sertifikat analize izdat od proizvođača, nacionalne agencije ili laboratorije za kontrolu ljekova država EU, SAD, Kanade, Norveške, Švajcarske i zemlje bivše SFRJ, potvrdu da je vakcina proizvedena prema načelima dobre proizvođačke prakse ili drugim strogim standardima.

Neophodno je i da rok upotrebe ne bude kraći od dvije trećine ukupnog roka trajanja...

Bonus video: