Maslinari probili put kroz kompleks Mamola

Projektom je poboljšana i protivpožarna zaštita područja Kunja
2 komentar(a)
Masliari, Foto: Privatna arhiva
Masliari, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.09.2016. 18:32h

Maslinari iz Kunja u Mrkojevićima nedavno su pokrenuli i uspješno priveli kraju akciju izgradnje maslinarskog puta kroz poznati kompleks Mamola, u kojem je preko 2.000 stabala maslina većinom starijih od hiljadu godina.

Objasnili su da se kroz taj lijepi dio Mrkojevića ranije moglo proći jedino uzanom stazom za pješake i tovarne magarce...

“Ozbiljno bavljenje maslinarstvom bez odgovarajućeg puta jednostavno nije bilo moguće i čim su nas pozvali entuzijasti iz Kunja, zajedno smo obišli Mamolu, angažovali geometra koji je obavio mjerenja i označio planiranu trasu dužine 1.150, a najmanje širine tri metra. Izvođač radova je probio put u planiranoj dužini i nasuo ga jalovinom, a sada slijedi betoniranje dijela trase kojim se savladava uspon, a koji bi bez betona oštetile i uništile jesenje kiše, kao i izgradnja podzida koje su morale biti uklonjene zbog proširenja puta”, rekao je za ”Vijesti” juče predsjednik Društva maslinara Bara Ćazim Alković.

Pohvalio je jedinstvo mještana Kunja koji imaju maslinjake u Mamoli - svih 39 vlasnika imanja uz planirani put su se bez pogovora složili da se po potrebi put proširi i na “štetu” njihovih imanja, a svi su dali novac za izgradnju puta: “Što je za pohvalu, jer maslinari na drugim mjestima nisu bili tako složni i čekali su da im neko drugi napravi put”.

“Izgradnju puta su pomogli i ljudi dobre volje koji nemaju masline u Mamolama, od kojih moramo posebno istaći maslinara Mahmuta Alića koji je svaki dan bio sa izvođačima radova i dao sve od sebe da posao bude što bolji i kvalitetniji. Upravni odbor Društva odlučio je da Društvo finansijski podrži izgradnju ovog za maslinare vrijednog puta, te da odboru za izgradnju pomogne u komunikaciji sa Ministarstvom poljoprivrede i drugim institucijama i organizacijama”, dodao je Alković.

Nakon obilaska probijene i nasute trase zajedno sa domaćinima, Alković i sekretar Društva Dino Mujić rekli su da su prijatno iznenađeni obavljenim poslom i slogom vlasnika malsinjaka koji su “pokazali da maslinari sopstvenim snagama i zajedništvom mogu uraditi puno”.

U Društvu su rekli da sada očekuju da, osim njih, gradnju puta podrže i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i Opština Bar.

Bonus video: